Για «επέλαση» μεδουσών στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι προειδοποιούν οι ειδικοί επισημαίνοντας ότι οι τσούχτρες όχι μόνο απειλούν την βιοποικιλότητα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και την υγεία δεκάδων χιλιάδων τουριστών. Μάλιστα, ορισμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου προσανατολίζονται στην τοποθέτηση ενός ειδικού διχτυού για την προστασία των λουόμενων.
«Για παράδειγα, στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούσας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο 300 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο, οι λουόμενοι μπορούν να κολυμπήσουν μόνο μία εβδομάδα όλο το καλοκαίρι», επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος.
Επιπλέον, το ινστιτούτο «Veronica Fuentes» που καταγράφει την πορεία των μεδουσών υποστηρίζει ότι, φέτος την άνοιξη εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός μιας επικίνδυνης μέδουσας, της Pelagia noctiluca, στις ακτές της Καταλονίας και της Βαλένθια.
Ανά τετραγωνικό μέτρο αντιστοιχούσαν 30 με 40 τσούχτρες. Και μάλιστα, όπως αναφέρει το ισπανικό ινστιτούτο, οι τσούχτρες που εντοπίστηκαν πολύ κοντά στις ακτές είχαν αρκετά μεγάλο μέγεθος, πράγμα ασυνήθιστο καθώς η θερμοκρασία του νερού στα ύδατα αυτά τις αποθαρρύνει να βγουν προς τα… έξω.
Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι ακτές της Μεσογείου που θα έχουν σοβαρό πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Σαρδινία, Σικελία, Μάλτα αλλά και στο Ισραήλ και το Λίβανο. Σύμφωνα με τον Πιρένο, περίπου κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, 50 χιλιάδες λουόμενοι νοσηλεύονται από τσιμπήματα τσούχτρας.