Επιδοτήσεις για παραγωγή πράσινων προϊόντων

PRASINO_XORAFIΣτον «αέρα» θα βγει σύντομα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα οικολογικής καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος που θα «τρέξει» η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ύψος του συνολικού προγράμματος ανέρχεται σε 34,8 εκατ. ευρώ και αφορά επιχειρήσεις και επιχειρηματίες από την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο πρόγραμμα που θα «τρέξει» η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2012.

Η φετινή πρόσκληση αφορά πέντε κύριους τομείς προτεραιότητας:

– ανακύκλωση υλικών

– νερό

– βιώσιμα δομικά υλικά

– πράσινη επιχειρηματικότητα

– τομέας τροφίμων και ποτών

Συνολικά το πρόγραμμα αφορά προϊόντα, τεχνικές και υπηρεσίες οικολογικής καινοτομίας καθώς και διαδικασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή συμβάλλουν στη βέλτιστη χρήση των πόρων.

Η συγχρηματοδότηση θα ανέλθει κατ’ ανώτατο όριο στο 50% του κόστους κάθε έργου και εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 50 νέα έργα κατά το τρέχον έτος.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2012.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ΠΑΚ Οικολογική Καινοτομία έχει βοηθήσει περισσότερα από 100 καινοτόμα πράσινα προϊόντα να εισέλθουν αγορά. Μόνο πέρυσι το 65% των αιτήσεων προήλθε από ΜΜΕ.

Ορισμένα από τα εκτελούμενα προγράμματα αφορούν την μετατροπή του γυαλιού απορριπτόμενων τηλεοράσεων σε κεραμικά πλακάκια, νέους μηχανισμούς διαλογής αποβλήτων, καινοτόμες οικολογικές συσκευασίες για το γάλα και μια νέα τεχνική για την ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα “Οικοκαινοτομία” χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (CIP) και διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. € για την περίοδο 2008-2013.

Υποστηρίζει τεχνολογικά δοκιμασμένα προϊόντα που συμβάλλουν στην αρτιότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potočnik, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ΠΑΚ Οικολογική Καινοτομία έχει βοηθήσει περισσότερα από εκατό καινοτόμα πράσινα προϊόντα να εισέλθουν αγορά. Το πρόγραμμα δείχνει πως μπορούν οι επιχειρήσεις να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν κατά περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, όταν τους παρασχεθεί η δέουσα ενίσχυση. Θα επιθυμούσα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω τις ΜΜΕ να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση καθότι καλούνται να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της οικονομίας της ΕΕ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι υπέβαλαν πάνω από το 65% των αιτήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ