Επιδοτήσεις ρεύματος και τον Μάιο

reuma il

Με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να δείχνουν μικρή τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με τον Μάρτιο αλλά με το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους να παραμένει οξυμένο, η κυβέρνηση δείχνει να έχει κλειδώσει τη χορήγηση επιδοτήσεων και στους λογαριασμούς ρεύματος του Μαίου

Ειδικότερα από την αρχή του Απριλίου μέχρι και τις 17 του μηνός η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 247,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον μήνα Μάρτιο είχε κλείσει στα 272,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η μέχρι τώρα μείωση είναι κοντά στα 26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι εκτιμήσεις δείχνουν να συνεχίζεται η πορεία υποχώρησης τόσο λόγω της διατήρησης της τιμής φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όσο και λόγω τη υψηλότερης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα κατά τις πρώτες 17 ημέρες του Απριλίου.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας δεν έχει απομακρυνθεί και την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτές τις μέρες τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που είναι φωτιά. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι υπέρογκα καθώς περιλαμβάνουν τους μήνες του χειμώνα κατά τους οποίους η κατανάλωση ήταν μεγάλη προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης τους με ηλεκτρικές θερμάστρες και κλιματιστικά.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και ιδίως εκείνες της εστίασης καθώς και της ένδυσης και υπόδησης βιώνοντας πρωτόγνωρη πτώση του τζίρου τους εξαιτίας της ακρίβειας έρχονται αντιμέτωπες με πρωτοφανείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Και το πρόβλημα διογκώνεται όσο δεν ανακάμπτει η κίνηση στα καταστήματα τους.

Επιδοτήσεις και τον Μάιο

Με το προαναφερόμενο περιβάλλον στην οικονομία να είναι καυτό κι ενόψει ενός νέου κινδύνου διόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, η κυβέρνηση έχει κλειδώσει τη χορήγηση επιδοτήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και τον Μάιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει το ύψος των ενισχύσεων που έχει αποφασίσει και δίνει αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ύψος τους θα μείνει αμετάβλητο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μην επιχορηγηθούν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, λόγω της λήξης της περιόδου θέρμανσης.

Έτσι για τον Μάιο οι ενισχύσεις σε ρεύμα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και σε φυσικό αέριο για επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στους πελάτες τους, όπως επίσης και των υπόλοιπων προμηθευτών ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ