Επίδομα θέρμανσης πολλών ταχυτήτων για τους κατοίκους της Ηπείρου!

Επίδομα θέρμανσης πολλών ταχυτήτων… Η Ήπειρος είναι «σπασμένη» σε δύο Ζώνες στην πρώτη και τρίτη αλλά και οι Νομοί είναι… μοιρασμένοι σε ορεινούς και μη ορεινούς δήμους! Έτσι τα αυξημένα ποσά που έχουν ανακοινωθεί θα είναι τελικά για λίγους ενώ κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι τα χωριά του Δήμου Σουλίου, του Δήμου Δωδώνης ή και του Δήμου Ζηρού είναι σίγουρα μέσα στους αδικημένους. Το υψηλό επίδομα είναι μακρινό όνειρο και για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, αφού η περιοχή δεν είναι χαρακτηρισμένη ως ορεινή και ως εκ τούτου θα είναι μικρότερο από ότι σε άλλες περιοχές του ίδιου νομού!

Αυτά είναι μερικά βασικά συμπεράσματα από τις διευκρινίσεις που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτές:

-Το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους.

-Το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2019-2020 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 το επίδομα θα διατεθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021 το αργότερο.

-Ο προγραμματισμός με βάση την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάρουν οι πολίτες το επίδομα της περιόδου 2019-2020, τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και αντίστοιχα για την περίοδο 2020-2021, τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

-Σε σύγκριση με πέρυσι, η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, από 15% που ίσχυε το 2018-2019.

-Επιδίωξη είναι το επίδομα να ωφελήσει κυρίως αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Για παράδειγμα, φέτος κάποιος που μπορεί να λάβει επίδομα 250 ευρώ πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο για 500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να δαπανήσει 1.600 ευρώ με τα ίδια κριτήρια. Φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακή κατάσταση) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους. Μπορούν να ζεσταθούν δηλαδή και οι πιο φτωχοί.

-Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να είναι το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά.

-Πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη. Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 0,15%), ενώ νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό, λάμβαναν πολύ μικρότερη επιδότηση.

-Δεν αλλάζουν οι δήμοι που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες ζώνες. Ωστόσο, φέτος θα λάβουν οι ορεινοί δήμοι σε κάθε ζώνη υψηλότερο επίδομα κατά 20%, ενώ για πρώτη φορά θα λάβουν και ορεινές κοινότητες πεδινών δήμων, υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς δήμους.

Επίδομα που θα δοθεί τον χειμώνα 2019/2020 Νοικοκυριό χωρίς τέκνα Νοικοκυριό με 1 τέκνο Νοικοκυριό με 2 τέκνα Νοικοκυριό με 3 τέκνα Νοικοκυριό με 4 ή περισσότερα τέκνα

ΖΩΝΗ Α         

Ορεινοί δήμοι 250 275 300 325 350

Μη ορεινοί δήμοι 200 220 240 260 280

Στη ζώνη Α ανήκει ο Νομός Ιωαννίνων και χαρακτηρισμένοι ως ορεινοί είναι οι Δήμοι Κόνιτσας, Πωγωνίου, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου και Ζαγορίου.

ΖΩΝΗ Γ         

Ορεινοί δήμοι 110 121 132 143 154

Μη ορεινοί δήμοι 88 97 106 114 123

Στην Γ’ ζώνη ανήκουν οι Νομοί Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Στην Άρτα χαρακτηρισμένοι ως ορεινοί είναι οι Δήμοι Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη, στη Θεσπρωτία ο Δήμος Φιλιατών και στην Πρέβεζα κανένας.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της αδικίας αρκεί να αναφερθεί πως ο κάτοικος στα Πράμαντα των Βορείων Τζουμέρκων θα πάρει επίδομα 200 ευρώ και αντίστοιχα στα Άγναντα των Κεντρικών Τζουμέρκων θα πάρει 110 ευρώ!

Ακόμη λιγότερα μόλις 88 ευρώ θα πάρει ο κάτοικος στο Σούλι!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ