Επίδομα κατάψυξης για τους Ηπειρώτες το επίδομα θέρμανσης

PETRELAIO_THER1Κατάφωρη αδικία για τους Ηπειρώτες και περισσότερο για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, αποτελούν τα γεωγραφικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για το επίδομα θέρμανσης. Οι αντιδράσεις στην πρώτη ανακοίνωση προήλθαν κυρίως από τους αυτοδιοικητικούς και πιο συγκεκριμένα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, με απούσα δυστυχώς την ΠΕΔ αλλά και τους περισσότερους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Οι βουλευτές δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κινηθούν εγκαίρως και να πιέσουν ώστε τα Γιάννινα για παράδειγμα να μην βρεθούν στην ίδια κατηγορία με την παραθαλάσσια Χαλκιδική και τα Τζουμέρκα της Άρτας ή η Μουργκάνα της Θεσπρωτίας σε αυτή που βρίσκεται η Κέρκυρα.

Ο Νομός Ιωαννίνων λοιπόν συμπεριλαμβάνεται στη Β’ Ζώνη για την οποία έχουν προσδιοριστεί ως μέγιστη κατανάλωση τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.

Οι άλλοι τρεις νομοί, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας βρίσκονται ακόμη πιο χαμηλά. Στη Γ’ Ζώνη όπου το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θεσπίζονται περιορίζουν ακόμη περισσότερο τους δικαιούχους που στο σύνολό τους θα πληρώσουν αυτό το χειμώνα το πετρέλαιο χρυσάφι. Ειδικά στην Ήπειρο όπου οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης είναι ανύπαρκτες.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει:

• Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά.

Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.

• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.τλ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ