Επί τάπητος προβλήματα καλλιεργητών και χοιροτρόφων

KALLIERGHTESΣυναντήσεις με εκπροσώπους της ΕΑΣΑΦ και των επιχειρηματιών του κλάδου τυποποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών της περιοχής είχε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με εκπροσώπους των χοιροτρόφων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Άρτας με τους επιχειρηματίες του κλάδου τυποποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών, εκπροσώπους της ΕΑΣΑΦ και υπηρεσιακούς παράγοντες, η συζήτηση αφορούσε την έναρξη της συγκομιδής των εσπεριδοειδών, εξετάστηκαν προβλήματα που διαπιστώνονται και αντηλλάγησαν απόψεις για τους τομείς συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο παραγωγών και μεταποιητών.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η υποχρέωση εφαρμογής της διάταξης, η οποία απαγορεύει τη συγκομιδή μανταρινιών με μίσχο και φύλλο, ενώ υπογραμμίστηκε ότι αποτελεί προτεραιότητα η καταπολέμηση του φαινόμενου διακίνησης μη συσκευασμένων προϊόντων προς εξαγωγή, που προκαλεί σημαντικές δυσχέρειες στην αύξηση των πωλήσεων αγροτικών προϊόντων της Άρτας στο εξωτερικό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Ψαθάς, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ονομασία των Αρτινών εσπεριδοειρών, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την προώθησή τους στην ελληνική και ξένη αγορά.

Με τους χοιροτρόφους

Το ζήτημα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ήταν το βασικό αντικείμενο που απασχόλησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Άρτας, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Ψαθά. Συγκεκριμένα υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τους χοιροτρόφους για τις διατάξεις του νέου νόμου, τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι χοιροτροφικές μονάδες, προκειμένου να αδειοδοτηθούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, αλλά και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι εκείνος που μπορεί να στηρίξει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η χοιροτροφία, ειδικά στην Π.Ε. Άρτας πρόσθεσε, αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, με την προϋπόθεση βεβαίως να παράγονται ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. «Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η σωστή λειτουργία των μονάδων, σύμφωνα με το αυστηρό νομικό πλαίσιο που ισχύει πλέον, είναι αναγκαίοι παράμετροι προκειμένου οι χοιροτροφικές μονάδες μας να εκσυγχρονιστούν και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις μονάδες άλλων περιοχών και χωρών», τόνισε ο κ. Β. Ψαθάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ