ΕΠΑΣ Φιλοθέης: Στα πρόθυρα του λουκέτου

EPASΜία από τις σχολές που παρουσιάζουν αξιόλογο έργο υπολειτουργεί κι απειλείται πλέον όλο και περισσότερο από τις περικοπές που φέρνει η οικονομική κρίση. Πρόκειται για την δημόσια επαγγελματική σχολή Φιλοθέης Άρτας, η οποία εκπαιδεύει 220 μαθητές μέσω τεσσάρων ειδικοτήτων (Βοηθών Φαρμακοποιών, Φυσιοθεραπευτών, Αισθητικών και Κομμωτών), παρέχοντας επαγγελματική γνώση και αντίστοιχα δικαιώματα στους αποφοίτους της.

Σημειώνεται πως τα λειτουργικά έξοδα της ΕΠΑΣ, ασχέτως του αριθμού των διδασκόντων και της κάλυψης του προγράμματος σπουδών, παραμένουν σχεδόν τα ίδια, ενώ και ο Δήμος Αρταίων καταβάλλει τη δαπάνη μετακίνησης μαθητών, όχι μόνο από απομακρυσμένες περιοχές της Αντιπεριφέρειας Άρτας, αλλά και από περιοχές των Νομών Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας.

Για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας προβλέπονται σύμφωνα με τις αναθέσεις μαθημάτων και με το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών δέκα επτά (17) θέσεις καθηγητών (μονίμων και αναπληρωτών). Αυτή τη στιγμή μετά από τις αποσπάσεις, μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών υπηρετούν μόνο έξι (6) μόνιμοι και ένας (1) αναπληρωτής. Τα προηγούμενα χρόνια, τα κενά καλύπτονταν με ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές.

Φέτος όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό δεν έχουν καλυφθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως ενώ έχουν εγγραφεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς 220 μαθητές, να μην πραγματοποιούνται τα μαθήματα, όπως προβλέπει το αναλυτικό Πρόγραμμα. Σήμερα πραγματοποιείται μόνο το 25% του έργου της ΕΠΑΣ, καθώς «χάνονται» κάθε εβδομάδα περί τις 300 διδακτικές ώρες από τις 400 περίπου που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται 70 διδακτικές ώρες τη βδομάδα, εξαιτίας έλλειψης ιατρών εκπαιδευτών, 67 ώρες εξαιτίας έλλειψης αισθητικών, 52 ώρες εξαιτίας έλλειψης φυσιοθεραπευτών και τέλος, 102 ώρες εξαιτίας έλλειψης εκπαιδευτών κομμωτικής.

Συνέπεια των τεράστιων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, είναι η υπολειτουργία της σχολής και ο πραγματικός, πλέον, κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν, το διδακτικό έτος 2012 – 13, όλα τα ανωτέρω προγράμματα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την τοπική αγορά εργασίας.

Τα προβλήματα της Επαγγελματικής Σχολής αναδεικνύεται με ερώτησή της προς τον αρμόδιο Υπουργό η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ζητά άμεσα μέτρα για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της και κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ