ΕΟΖ και στην Άρτα ζητά το Επιμελητήριο

artaΤην δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στον Νομό Άρτας ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Χρήστος Παπάζογλου με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Λ. Παπαδήμο, τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Α. Καχριμάνη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Το τελευταίο διάστημα άρχισε να γίνεται συζήτηση για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η δημιουργία των ΕΟΖ ως ένα μέτρο άμεσης δράσης για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τοπική ανάπτυξη είναι ένα μέτρο που πιθανότατα θα συμβάλλει στην διέξοδο από αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η κοινωνία μας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις όμως για να εναγκαλιστεί αυτή η προσπάθεια από τους επενδυτές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες είναι να υπάρξουν τα εξής κίνητρα – πλεονεκτήματα:

-Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

-Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης με πάταξη της γραφειοκρατίας.

-Μεγάλο ποσοστό συμμετοχής Ελληνικών Επιχειρήσεων τόσο όσον αφορά τις επενδύσεις όσο και τις προμήθειες για την δημιουργία των επενδύσεων.

-Ποσοστό των κερδών, να αποδίδεται στον Δήμο και στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.

-Δέσμευση πρόσληψης προσωπικού από την τοπική κοινωνία, μέσω του ΟΑΕΔ.

-Να ισχύσει το εργασιακό καθεστώς αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.

Από την πλευρά μας ως Επιμελητήριο Άρτας εφ’ όσον αποφασιστεί η δημιουργία ΕΟΖ και υπάρξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Άρτας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στην δημιουργία μιας τέτοιας περιοχής μιας και στερούμαστε Βιομηχανικής – Βιοτεχνικής περιοχής ή πάρκου ενώ παράλληλα υπάρχει πλήρη αποβιομηχανοποίηση, υψηλή ανεργία και δυσμενή προοπτική ανάπτυξης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ