Εντός του μήνα η πρώτη Τοπική Μονάδας Υγείας στα Γιάννινα!

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα Γιάννινα ο νέος θεσμός των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο του Υπουργείου, το οποίο έχει διαφημιστεί αρκετά τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η καθυστέρηση στην έναρξη εφαρμογής καθώς δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για τους γιατρούς.

Στα Γιάννινα η πρώτη μονάδα που θα λειτουργήσει θα είναι στο ΙΚΑ, στην οδό Φιλικής Εταιρείας, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και οι υπόλοιπες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά κατά το παρελθόν στην Ήπειρο προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 51 ΤΟΜΥ, ενώ έξι από αυτές θα βρίσκονται στην πόλη των Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας τους προβλέπονταν να αξιοποιηθεί και το στοιχειωμένο κτίριο του ΠΕΔΥ, στους Αμπελοκήπους το οποίο ανήκει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι αυτό θα καταστεί εφικτό.

Οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και στόχος είναι να κατανεμηθούν σε κάθε περιοχή με πληθυσμό από 10.000 έως 12.000 κατοίκους.

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ