Ενοίκια στα ύψη…

Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, οι υποχρεώσεις όλων έχουν αυξηθεί, οι απαιτήσεις γίνονται κάθε μέρα και περισσότερες… Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η άφιξη των νέων φοιτητών στα Γιάννινα κι αυτό που καταγράφεται είναι η αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Αποκλιμάκωση των τιμών άλλωστε δεν υπήρξε στην διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και σε ακόμη λιγότερες συνοικίες. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή των Αμπελοκήπων όπου οι τιμές στα ενοίκια παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Οι αυξήσεις αφορούν στο σύνολο των κατοικιών, ακόμη και των παλιών, καθώς ανέγερση νέας οικοδομής είναι είδος υπό εξαφάνιση.

Βέβαια τα ακριβά σπίτια δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο για τα Γιάννινα. Με την διαφορά ότι λίγα χρόνια πριν ήταν εντελώς διαφορετικά τα οικογενειακά εισοδήματα και μπορούσαν να καλύψουν την στεγαστική ανάγκη.

Το ίδιο ίσχυε και για τους εκατοντάδες που κάθε χρόνο αναζητούν φοιτητικό σπίτι στην πόλη.

Είχαν την δυνατότητα να καλύψουν την συγκεκριμένη υποχρέωση.

Σήμερα δεν είναι λίγες οι οικογένειες που δηλώνουν αδυναμία στην κάλυψη των αναγκών φοίτησης του παιδιού τους. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από την σωρεία αιτήσεων στις φοιτητικές εστίες αλλά και από την ευαισθητοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μισθώνει δωμάτια σε ξενοδοχεία για να στεγάσει ορισμένους φοιτητές.

Σε μία ελεύθερη οικονομία, οι τιμές διαμορφώνονται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης… Αλλά αυτό ισχύει σε μία υγιή ελεύθερη οικονομία…

Γιατί στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική…Και αποδεικνύεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Συρρίκνωση εισοδημάτων αλλά αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων, ανατιμήσεις σε όλα τα προιόντα, αύξηση στο κόστος ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ