Ενίσχυση της παράκτιας αλιείας ζητούν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

amvraki nisida

Την Ενίσχυση του τομέα της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας ζητούν 37 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη και συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών και προκειμένου για τη στήριξη του τομέα της αλιείας, ενεργοποίησε το προσωρινό μέτρο του μηχανισμού κρίσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ). Έτσι, επιτρέπεται στα κράτη μέλη να χορηγήσουν οικονομική αποζημίωση στους φορείς εκμετάλλευσης των τομέων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και μεταποίησης για το διαφυγόν τους εισόδημα, καθώς και «ενίσχυση αποθήκευσης» στις οργανώσεις παραγωγών.

Το εν λόγω προσωρινό μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2022. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/1139, προκειμένου να ενθαρρύνονται οι βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) θα πρέπει να μπορεί να παρέχει στους εν λόγω φορείς προτιμησιακή μεταχείριση με μέγιστο ποσοστό έντασης ενίσχυσης 100%. Ειδικότερα, ως προς τον κύριο ή βοηθητικό κινητήρα σκαφών παράκτιας αλιείας παρέχεται, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα αντικατάστασης ή εκσυγχρονισμού με μέγιστο ποσοστό έντασης ενίσχυσης 40%.

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει, μεταξύ άλλων, πότε σκοπεύει να χορηγήσει την οικονομική αποζημίωση στους αλιείς που ενεργοποιήθηκε βάσει του προσωρινού μέτρου του μηχανισμού κρίσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλιέργειας (ΕΤΘΑΥ). Δεύτερον, αν προτίθεται να στηρίξει την αντικατάσταση ή και τον εκσυγχρονισμό κύριου ή βοηθητικού κινητήρα αλιευτικών σκαφών παράκτιας αλιείας και ποιο θα είναι το ποσοστό ενίσχυσης. Τρίτον, πώς σχεδιάζει να ενισχύσει την είσοδο νέων αλιέων στον κλάδο παράκτιας αλιείας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ