Ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον ποταμό Αώο στην Κόνιτσα

konitsa aoos

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων για τον ποταμό Αώο διοργανώνει η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), η Πίνδος Περιβαλλοντική και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που εκπόνησε το 2022 η IUCN για τον Αώο ποταμό.

Το θέμα της ανοιχτής εκδήλωσης είναι: «Πρόταση προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ποταμού Αώου, του τελευταίου ποταμού ελεύθερης ροής στην Ευρώπη».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, εκπρόσωποι της IUCNθα έχουν συνάντηση στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα, με εκπροσώπους δημόσιων φορέων.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί να γίνει μια βαρκάδα στον ποταμό Αώο με τη συμμετοχή φορέων από Ελλάδα και Αλβανία. Η βαρκάδα θα ξεκινήσει από την Κόνιτσα και θα καταλήξει στην Πρεμετή Αλβανίας.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 3o The HomeRiverBioBlitz-Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο. Το BioBlitz είναι μια ομαδική προσπάθεια για καταγραφή των ειδών μιας περιοχής εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Είναι μια προσπάθεια συλλογής δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα από απλούς πολίτες.

Το ραντεβού έχει καθοριστεί για τις 10 το πρωί, στο Γεφύρι της Κόνιτσας.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, θα ακολουθήσει συναυλία για τον Αώο-Vjosaμε τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakersαπό τα Ιωάννινα και τους UrbanBandαπό την Αλβανία, στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, με ελεύθερη είσοδο.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σώζοντας τον τελευταίο ποταμό ελεύθερης ροής στην Ευρώπη» (SavingEurope’sLastFreeFlowingWildRiverVjosa-Aoos», με στόχο την αποτροπή κατασκευής φραγμάτων σε Ελλάδα και Αλβανία και τη δημιουργία του πρώτου διασυνοριακού εθνικού πάρκου «Aώου-Vjosa» στην Ευρώπη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εταίροι: Ecoalbania, EuroNatur, RiverWatch, IUCNECARO, ΜedINA, TourduValat και Πίνδος Περιβαλλοντική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ