Ένα Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Μπουραζάνι

mpourazani

mpourazani

Η περιοχή του Μπουραζανίου έγινε ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια από το μοναδικό στο είδος του «Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι».

Σε μια έκταση που ξεπερνά τα 1.500 στρέμματα και ανήκει στην οικογένεια Τάσου, ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα στο δάσος, 6 είδη θηλαστικών. Τα ζώα αυτά ζούσαν σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς.

Ο αναπαλαιωμένος νερόμυλος του Μπουραζανίου

Το ανελέητο κυνήγι όμως, ο κατακερματισμός των βιότοπων και οι όλο και αυξανόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες, οδήγησαν τους πληθυσμούς των μεγάλων θηλαστικών σε μαρασμό, ή εξαφάνιση.

Σήμερα στο Πάρκο Αγριας Ζωής υπάρχουν τα εξής είδη: το μεγαλόσωμο ελάφι, το μικρόσωμο ελάφι ή πλατώνι, το κρι-κρι, το ζαρκάδι, το αγριοπρόβατο και το αγριογούρουνο.

Το Πάρκο είναι ανοικτό στο κοινό και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Η περιήγηση τελειώνει στους χώρους του Περίπτερου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου ο δραστήριος και πάντα ευγενικός Γιώργος Τάσος, υπεύθυνος κτηνίατρος του Πάρκου, ενημερώνει με σχολαστικότητα τους επισκέπτες για τον κύκλο ζωής των ζώων και τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες.

Η γέφυρα της Μέρτζιανης: Κοντά στο τελωνείο της Μέρτζιανης στην ελληνο-αλβανική μεθόριο βρισκόταν η περίφημη ομώνυμη γέφυρα. Σήμερα δεν θα τη δεις όπως κάποτε, να ορθώνει το πέτρινο ανάστημά της και να αψηφά την ορμή των νερών του ποταμού Σαραντάπορου αφού από το παλιό γεφύρι έχουν απομείνει μονό δυο βάθρα.

Το ιστορικό αυτό γεφύρι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής εισβολής το 1940, καθώς ήταν το μοναδικό προσπελάσιμο σημείο που συνέδεε τη Νότια με τη Βόρεια Ήπειρο.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ