Εν μέσω πανδημίας.. οι δήμοι σ’ αναμμένα κάρβουνα για τα τέλη στον ΦΟΔΣΑ

Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ζητά ο Φορέας, με κοινή επιστολή απαντούν επτά δήμαρχοι των Ιωαννίνων  – Με κοινή επιστολή απαντούν επτά δήμαρχοι του Νομού Ιωαννίνων στο αίτημα που είχε διαβιβάσει ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νίκος Καλαντζής για σύγκλιση των δημοτικών συμβουλίων προκειμένου να εγκρίνουν την τιμολογιακή πολιτική. Ο καθορισμός των τελών ήδη είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στον αυτοδιοικητικό χώρο της Ηπείρου.

Οι επτά εκ των οκτώ συνολικά δημάρχων του Νομού είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τον επιμερισμό των τελών σε όλους τους ΟΤΑ και είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ να επανεξετάσει την απόφαση.

Ο Φορέας ωστόσο επανήλθε και με την επιστολή του προέδρου του ζητά από όλα τα δημοτικά συμβούλια της Ηπείρου, σε μία περίοδο όπου οι κανονικές συνεδριάσεις είναι αδύνατες να λάβουν αποφάσεις για την τιμολογιακή πολιτική.

Ορίζει δε ασφυκτικό περιθώριο ενός μήνα από την ημέρα που έστειλε την επιστολή (26 Μαρτίου).  Τονίζει δε ότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας θα προχωρήσει στην σύγκλιση Διοικητικού Συμβουλίου για την λήψη οριστικών αποφάσεων.

Στο αίτημα απαντούν με κοινή επιστολή οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου.

Επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απαιτεί εξαντλητική συζήτηση σε κανονική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων και τονίζουν την ανάγκη παρουσίας του ίδιου του προέδρου στις συνεδριάσεις αυτές.

Η επιστολή των δημάρχων

Στην επιστολή τους οι επτά δήμαρχοι αναφέρουν:

«Η επιμονή σας να προχωρήσετε την διαδικασία αναπροσαρμογής των τελών σε μία πρωτόγνωρη περίοδο για την χώρα μας και τους πολίτες είναι ακατανόητη, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς και περισσότερα ερωτήματα.

Ως άνθρωπος που υπηρετεί την αυτοδιοίκηση και δήμαρχος που διαθέτει εμπειρία, γνωρίζετε προφανώς τις δυσκολίες στη λήψη ακόμη και αποφάσεων για τρέχοντα και υπηρεσιακά θέματα είτε δια περιφοράς είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αντιλαμβάνεστε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση ούτε δια περιφοράς, ούτε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Απαιτεί εξαντλητικό διάλογο σε κανονική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων  και με απαραίτητη την δική σας συμμετοχή.

Μας προκαλεί λοιπόν μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα αυτής της συζήτησης και επανειλημμένα αγνοείτε τις κοινές επιστολές- εκκλήσεις  επτά δημάρχων του Νομού Ιωαννίνων με την οποία σας είχε εκφραστεί η ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης που επιφέρει μεγάλες αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη.

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την οποία επικαλείστε, ουδεμία σχέση έχει με την τιμολογιακή πολιτική και το τεχνικό πρόγραμμα του Αναγκαστικού Συνδέσμου.

Το μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι αρμοδιότητάς σας δεν αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, για την οποία μεριμνούν οι ίδιοι οι Δήμοι κάτω από τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στις αποφάσεις που μας διαβιβάσατε αναφέρεται ότι πρόκειται για «σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής» όπως και «για σχέδιο τεχνικού προγράμματος έργων». Αν όντως αυτό ισχύει γεννάται εύλογα το ερώτημα πως ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός του Αναγκαστικού Συνδέσμου.

Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται για «σχέδιο προϋπολογισμού» καθώς τηρήθηκε όλη η τυπική διαδικασία όπως η πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση ενώ κατά την διάρκεια αυτής υπήρξε πλήρης σύνδεση της απόφασης έγκρισης του προυπολογισμού με την τιμολογιακή πολιτική και το πρόγραμμα έργων.

Προς τι λοιπόν η αντίφαση που διαπιστώνουμε σήμερα;

Η επιμονή σας για λήψη αποφάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις παρούσες συνθήκες, μόνο επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσει.

Παρακαλούμε  να τα κατανοήσετε και να αναθεωρήσετε τις ασφυκτικές προθεσμίες που προτείνετε, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ότι επιθυμείτε την συνεργασία όλων, που είναι απαιτούμενο για την επιτυχή πορεία του νέου Φορέα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ