Εν Χορώ…..κι επί σκηνής!

PANHPEIROTIKI1Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, η τηλεοπτική παραγωγή «Εν Χορώ» που μεταδίδεται στα Γιάννινα από το «Ήπειρος TV1», παρουσιάζει την εκπομπή «Συγκρότημα Δήμου Ιωαννιτών: 10 χρόνια έθιμα και δρώμενα ….επί σκηνής».

Στις 10.00 μμ (μετά το δελτίο ειδήσεων). Επανάληψη την Κυριακή 18/3/2012, 2.30 μμ. Η εκπομπή θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το www.epirustv1.gr (περιορισμένος αριθμός επισκεπτών).

Πρόκειται για μια περιήγηση δυόμιση ωρών στις ετήσιες θεματολογικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις του την τελευταία δεκαετία, μέσα από τις δεκάδες αναπαραστάσεις εθίμων και δρωμένων που λάμβαναν ή λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα στον «Κύκλο του Χρόνου και των Χρόνων».

Από τους χορευτές του θα παρουσιαστούν:

Ο «Μπέης» της Θράκης, η «Κούπα» της Καρπάθου, Ταχταρίσματα και Νανουρίσματα, το «τραγούδι του αργαλειού», ο «Γάμος», ο «Φανός» της Κοζάνης, η «Περπαρούσα» της Καρίτσας, η «Ρουμπάνα» της Ανατολικής Ρωμυλίας, ο «Π’λός» της κοιλάδας του Καλαμά, η «Αιώρα», ο «Ξέφλος», οι «Λαζαρίνες», ο «Κλείδωνας της Κρήτης και της Σύμης, η «Ανδρομάνα», τα «Μπαμπάρια» της Φλώρινας, το «Σταύρι- σταύρι βότανε», ο χορός «Σαρίγκιουζ» για τον θερισμό στον Πόντο, το «Πιπέρι» της Ηπείρου και της Θράκης, ο «Κουκουμάς» της Σύμης, το τραγούδι του Πρωτομαγιάτικου στεφανιού, ο «Ζαφείρης», οι «Κύκλες» κ.α.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού κέντρου Ιωαννίνων έχει παρουσιάσει περίπου 500 χορούς, 180 τραγούδια ερμηνευμένα από τους χορευτές και 45 δρώμενα, σχεδόν 35 περιοχών όλης της Ελλάδας.

Παρουσιάστηκε πάνω από 550 φορές, σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας και σε χώρες της Γης, σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικές διοργανώσεις.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης με το χρυσό βραβείο στο χορό και της τρίτης με το χάλκινο μετάλλιο στο τραγούδι από τους χορευτές του, σε Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ στη Λιθουανία (Siauliai) το 2009, που τελούσε σε λειτουργικές σχέσεις με την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η διπλή διάκριση στα κυριότερα στοιχεία που πραγματεύονται τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών (χορός, τραγούδι) είναι από τις σημαντικότερες στη νεότερη ιστορία των συγκροτημάτων της Ελλάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ