Ελληνικός καφές, διαβατήριο μακροζωίας

ELLHNIKOS KAFESΤο ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων δεν είναι νέο. Αποτελεί όμως είδηση επιστημονικά τεκμηριωμένη και δη από Έλληνες ειδικούς ότι η κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Μελέτη που εκπόνησε η Α΄ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη και το Ομώνυμο Εργαστήριο Πανεπιστημίου Αθηνών με τον επίκουρο καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, για την επίδραση του καφέ στον οργανισμό έδειξε ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, στο κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Vascular Medicine». Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τι «κρύβει» ο ελληνικός καφές

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην καρδιαγγειακή λειτουργία σε δύο παράγοντες: στη μέτρια περιεκτικότητά του σε καφεΐνη και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Κάθε φλιτζάνι καφέ ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, της μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος περιέχει 120 mg πολυφαινόλες – ανάλογη περιεκτικότητα έχει ο στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ.

Σε ό,τι αφορά την καφεΐνη, ο ελληνικός καφές περιέχει 40mg ανά 50 ml ροφήματος κι έρχεται τρίτος στη σχετική κατάταξη, με τον καφέ φίλτρου και τον στιγμιαίο καφέ να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις περιέχοντας από 100 έως 175 mg καφεϊνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ