Ελλάδα: Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χωματερές

dourouti3Πρωταθλήτρια στις χωματερές μεταξύ των παλαιών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στην έκτη θέση του συνόλου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕ αφορούν το σύνολο των χώρων ταφής, νόμιμους και παράνομους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Σκάι, μπροστά μας βρίσκονται τα νέα μέλη της ΕΕ Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Μάλτα, που εντάχθηκαν το 2004.

Το μοναδικό, ίσως, θετικό στοιχείο για την ελληνική διαχείριση των σκουπιδιών που παράγουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις προέρχεται από τα ποσοστά της ανακύκλωσης των συσκευασιών. Πριν από μόλις μια πενταετία, το 2007, η ανακύκλωση στη χώρα μας έφτανε το 6%. Η επέκταση του συστήματος των μπλε κάδων συνέβαλε σχεδόν στον τριπλασιασμό του ποσοστού της ανακύκλωσης, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 17%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 17η θέση στην Ε.Ε.

«Το στοιχείο αυτό μας δείχνει ότι, αν το θελήσουμε, έχουμε όλες τις δυνατότητες να ενισχύσουμε την ανακύκλωση. Με λίγα λόγια, η χώρα μας έχει την τεχνογνωσία της ανακύκλωσης, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση, ώστε να ξεφύγουμε από την αναχρονιστική μέθοδο της ταφής», αναφέρει ο καθηγητής του Τομέα Οικολογίας και αντιπρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παντής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΧΥΤΑ είναι η δεύτερη χειρότερη επιλογή, μετά την παράνομη απόθεση σκουπιδιών σε ακατάλληλους χώρους.

«Οι χώροι ταφής δεν είναι βιώσιμη επιλογή, έστω κι αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μη ρυπαίνουν το υπέδαφος και τις γειτονικές περιοχές. Αυτό που κάνουν είναι να δεσμεύουν έναν ολόκληρο χώρο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ακυρώνοντας οποιαδήποτε άλλη χρήση αυτής της έκτασης για πολλές δεκαετίες», αναφέρει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ