Ελισάφ: Η πρόταση για την κεντρική πλατεία

Στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων βρέθηκε από το πρωί σήμερα η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή». Οι υποψήφιοι της είχαν την δυνατότητα να διανείμουν το πρόγραμμα και να συζητήσουν με εκατοντάδες Γιαννιώτες τις προτάσεις για την πόλη και τις δημοτικές ενότητες.

Παράλληλα με την πρωτοβουλία αυτή θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι η πλατεία μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος συνάντησης των Γιαννιωτών.

Σε δηλώσεις που έκανε στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους της παράταξης, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζωγράφος, τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός και προκλήθηκαν πολλές συζητήσεις για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμού που προκήρυξε η απερχόμενη δημοτική αρχή.

«Η παράταξή μας δεν είναι αντίθετη με την προκήρυξη διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών όταν πρόκειται για παρεμβάσεις που αλλάζουν την δομή ενός χώρου ή είναι ενταγμένες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για την πόλη και ιεραρχημένες με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα Γιάννενα και τις δημοτικές ενότητες.

Δεν αμφισβητείται λοιπόν ο διαγωνισμός και τα αποτελέσματά του.

Αμφισβητείται όμως η ανάγκη για μία τέτοια παρέμβαση στην πλατεία μάλιστα ως άμεση προτεραιότητα. Κι έρχεται ως πολιτική επιλογή της απερχόμενης δημοτικής αρχής την ώρα που άλλα έργα μένουν στα χαρτιά ή προέχει η αντιμετώπιση ζωτικής σημασίας θεμάτων, όπως είναι το Άσυλο Ανιάτων και το Γιαννιώτικο Σαλόνι.

Οι παρεμβάσεις στο χώρο της κεντρικής πλατείας –κι αυτή είναι η θέση της παράταξής μας- πρέπει να είναι ενταγμένες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα αφορά στην ενοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων του κέντρου.

Παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο που πρόσφατα παραδόθηκε, το πάρκο Κώστα Μπέγκα και η σύνδεσή του με την κεντρική πλατεία.

Είναι κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη.

Ωσότου λοιπόν υλοποιηθεί η εικόνα της πλατείας δεν μπορεί να είναι η σημερινή.

Θέση μας είναι και αυτή θα κάνουμε πράξη ότι η πλατεία μπορεί άμεσα να αναμορφωθεί και να αξιοποιηθεί με μικρές παρεμβάσεις για την καλύτερη καθημερινή λειτουργία της. Τα χρήματα που προβλέπονται για το έργο αυτό να αξιοποιηθούν σε έργα άμεσης προτεραιότητας σε όλη την έκταση του δήμου.

Σε άλλη χρονική στιγμή μπορεί να αναμορφωθεί η πλατεία με αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού και με βάση όσα προαναφέρθηκαν», ανέφερε.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι:

-Επισκευή δαπέδου στα σημεία που απαιτείται. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε είναι δεκάδες τα σπασμένα πλακάκια.

-Αύξηση πρασίνου. Είναι εφικτό να γίνει.

-Διαμόρφωση υδάτινου στοιχείου με την λειτουργία σιντριβανιού.

-Αναμόρφωση διόδου πάρκου Κ. Μπέγκα

-Διαμόρφωση πέργκολας

– Νέα και λειτουργικά παγκάκια

– Χημικές τουαλέτες.

– Κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους.

Το συνολικό κόστος  των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα τόνισε ότι εξετάζεται η  δυνατότητα μόνιμης λύσης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η κατασκευή και τοποθέτηση εξέδρας ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς φθορές.

Ζητούμενο είναι να έχουμε μία πλατεία καθαρή, όσο το δυνατό πιο όμορφη και ασφαλή για όλους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ