Ελέγχονται πέντε Κέντρα στην Ήπειρο για εικονικούς και «ύποπτους» εμβολιασμούς

emvoliasmos

Σε αρκετές χιλιάδες εκτιμάται ότι ανέρχονται οι εικονικοί εμβολιασμοί ανά την χώρα. Οι έρευνες των ελεγκτικών υπηρεσιών είναι σε εξέλιξη και στο μικροσκόπιο φέρεται να βρίσκονται και εμβολιαστικά κέντρα στην Ήπειρο.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και άλλες κρατικές υπηρεσίες, για να εντοπίσουν τις εστίες των εικονικών εμβολιασμών, προχωρούν σε ειδικές αναλύσεις με χρήσεις του Ταχυδρομικού Κώδικα των εμβολιασμένων και με ηλεκτρονικό έλεγχο για τις ύποπτες αυξομειώσεις στη ροή πολιτών που δηλώνουν σε εμβολιαστικά κέντρα ότι θέλουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το «Βήμα» μεταξύ άλλων έχουν εντοπιστεί πέντε ύποπτα εμβολιαστικά κέντρα στην Ήπειρο.

Είναι ενδεικτικά τα σενάρια για τον εντοπισμό απατών με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν η ΕΑΔ υπό τον κ. Αγγελο Μπίνη και οι ειδικοί αναλυτές της. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αρχής, «αυτό γίνεται δυνατό με την αξιοποίηση τεχνικών εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων που υπάρχουν στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην ΗΔΙΚΑ και στον ΕΟΔΥ». Με βάση το πρώτο κριτήριο-σενάριο, ελέγχονται εμβολιαστικά σημεία με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών πολιτών, των οποίων ο Ταχυδρομικός Κώδικας διαμονής τους δεν ταυτίζεται, δεν γειτνιάζει με τον Ταχυδρομικό Κώδικα του εμβολιαστικού κέντρου.

Προκειμένου έτσι να εντοπιστούν οι… μυημένοι αντιεμβολιαστές που πραγματοποιούν ταξίδια για να βρουν «βολικό» εμβολιαστικό κέντρο με ύποπτους ιατρούς και νοσηλευτές ώστε να πραγματοποιήσουν ψευτο-εμβόλια ή να λάβουν πλαστά πιστοποιητικά. Με βάση αυτό το κριτήριο, φέρεται να ελέγχονται για τυχόν παρατυπίες εμβολιαστικά κέντρα στη Θεσπρωτία, στην Πρέβεζα, στη Βοιωτία, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στους Νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη, αλλά και σε νησί του κεντρικού Αιγαίου.

Ένα ακόμη σημείο ελέγχου αφορά εμβολιαστικά σημεία που έχουν σημαντικό ποσοστό (το ορίζει κάθε φορά η ομάδα ανάλυσης δεδομένων της ΕΑΔ) καταχωρίσεων εμβολιασμών μετά το πέρας του κανονικού ωραρίου εργασίας. Επιπλέον υπάρχει το «φίλτρο» ελέγχου για σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη αυξομείωση εμβολιασμών εντός της ίδιας εβδομάδας ή εντός της ίδιας ώρας. Για αυτά τα κριτήρια παρουσιάστηκαν περίεργες αποκλίσεις στην Αττική, στην Αρτα, στην Αχαΐα, στην Ξάνθη, στη Ροδόπη αλλά και στη Φθιώτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ