Ελευθέρια: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με τριήμερες εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν Περιφέρεια και Δήμος, θα εορταστεί η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων.

Στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το πρόγραμμα θα ανοίξει την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με τον Μπιζάνιο Δρόμο, μια ιστορική διαδρομή που ξεκινά από τον Τύμβο του Μπιζανίου και φτάνει μέχρι το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, θα τιμηθούν οι γυναίκες στα Τσερίτσανα, οι οποίες είχαν την δική τους συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου, όπου θα πραγματοποιηθεί τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση.

Θα ακολουθήσει, στις 11:15, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα γίνει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912 – 1913 στο πολιτιστικό κέντρο Μπιζανίου.

Στη μία το μεσημέρι, στη θέση «Εικονίσματα» της Τοπικής Κοινότητας Μανωλιάσσας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών.

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο πολέμου 1912 – 1913, στο Χάνι Εμίν Αγά.

Στις 11:00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

Θα ακολουθήσει στις 12:15 τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών που έπεσαν στο λόφο της Δουρούτης», την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Στη μία το μεσημέρι, θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Λόφο Αβγού, στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων», του Δήμος Δωδώνης.

Το απόγευμα, στις 18:30 θα εγκαινιαστεί η «Κεντρική Αναδρομική Έκθεση χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών» του χαράκτη-ζωγράφου Χρίστου Δαγκλή (1916-1991) στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις οκτώ το βράδυ με κεντρικό ομιλιτή τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο. Θέμα της ομιλίας «Νικητές, ηττημένοι και οφειλέτες».

Το πρόγραμμα θα κλείσει  μουσικά με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου ιωαννιτών.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Θα ξεκινήσουν με εορταστικό πρωινό στις 7:00, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της μπάντας της VIII Μεραρχίας.

Θα ακολουθήσει, στις 10:30, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων, στις 11 κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, στις δώδεκα το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ