ΕΛ.ΑΣ. – Προσοχή: Νέα απάτη από επιτήδειους με στοιχεία ελεγκτικών αρχών

apati ilektroni

Συνεχίζονται οι απόπειρες επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο μήνυμα.

Μάλιστα, στην προσπάθεια εξαπάτησης χρησιμοποιούνται από τους δράστες τα στοιχεία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γεωργίου Κώτσηρα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μιχαήλ Καραμαλάκη, του αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Στυλιανού Παπαθεοδώρου και του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, Jérôme Bonet.

Παράλληλα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή, χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Αστυνομίας Κύπρου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και δικαστικών αρχών και αρχών επιβολής του νόμου.

Πώς γίνεται η προσπάθεια εξαπάτησης των ανυποψίαστων πολιτών

Πιο αναλυτικά, οι δράστες, προσποιούμενοι τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, διακινούν επιστολή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν/παραπλανήσουν τους πολίτες και, ακολούθως, να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα/μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας σε αρκετές περιπτώσεις.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες Συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ