Εκλογικός σεισμός και μετεκλογικές δονήσεις…..

EKLOGES-KALPHΜεγάλες ανατροπές και άγνωστη η επόμενη ημέρα

Το πολιτικό σύστημα καταποντίστηκε. Και μπορεί τα αίτια που προκάλεσαν το νέο Τιτανικό να είναι πολλά και να χωρούν μεγάλη συζήτηση, αυτό όμως που προέχει στην παρούσα φάση είναι η επόμενη μέρα.

Το νέο δηλαδή που γεννιέται πάνω στα αποκαΐδια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και το νέο δεν έχει πάρει ακόμη συγκεκριμένη μορφή, δεν μπορεί να το ανιχνεύσει με ακρίβεια ο πολίτης.

Ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του καταδίκασε όσους υπερασπίστηκαν την μνημονιακή πολιτική. Και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στα ποσοστά συντριβής που καταγράφουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και στα ποσοστά του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ που έμειναν εκτός Βουλής.

Η οργή και η αγανάκτηση στράφηκαν δεξιά και αριστερά με ενίσχυση πολιτικών σχηματισμών, όπως της Χρυσής Αυγής, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία τύχη και καμία θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο σχηματισμό Κυβέρνησης, την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για νέες εκλογές εντός του Ιουνίου.

Χωρίς το πρώτο κόμμα, όπως και χωρίς το τρίτο, τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να προκύψει. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι βιώσιμη και μακράς πνοής.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Ποσοστό στο 19% το χαμηλότερο από ιδρύσεώς της. Κι αν το 2009, όλοι μιλούσαν για συντριβή του Κώστα Καραμανλή με το 33%, είναι πραγματικά περίεργο πως μπορούν να περιγράψουν την συρρίκνωση κατά άλλες 14 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει 38 χρόνια πριν. Στο 13,4%.

Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο κόμμα με ποσοστό 16,4% και με μία τεράστια ευθύνη προς τους ψηφοφόρους του.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ανεξάρτητοι Έλληνες πήραν το 10,5%, το ΚΚΕ συγκέντρωσε το 8,3, η Χρυσή Αυγή το 6,8, η Δημοκρατική Αριστερά 6,07, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,89% και ο ΛΑΟΣ 2,86 και η Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%.

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 110, ο ΣΥΡΙΖΑ 51, το ΠΑΣΟΚ 41, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 32, το ΚΚΕ 26, η Χρυσή Αυγή 21 και η ΔΗΜΑΡ 19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ