Εκλογές για έναν.. Καθολική η αποχή και της ελληνικής μειονότητας!

Την μεγαλύτερη εκλογική παρωδία από το 1991 έζησε η Αλβανία καθώς ο Πρωθυπουργός Ράμα, μόνος του μετείχε, μόνος του κέρδισε! Χωρίς ψηφοφόρους καθώς η προσέλευση δεν ξεπέρασε το 15% και δίχως αντιπολίτευση. Σχεδόν καθολική ήταν η αποχή της ελληνικής μειονότητας από την κάλπη στους τρεις μεγάλους δήμους όπου ζει η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, δηλαδή στη Δρόπολη, το Φοινίκι και την Χειμάρρα. Είχε προηγηθεί απόφαση της Ομόνοιας για αποχή από την εκλογική διαδικασία, την οποία υποστήριζε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό συμμετοχής, αλλά σύμφωνα με την αντιπολίτευση, κυμάνθηκε περί το 15% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια, τα οποία ωστόσο δεν προκάλεσαν προβλήματα στην όλη διαδικασία.

Σε αυτό συνέβαλαν και οι εκκλήσεις που είχαν απευθύνει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στους οπαδούς τους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να διοργανώσει την ψηφοφορία σήμερα και όχι στις 13 Οκτωβρίου όπως με διάταγμά του είχε καθορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας όσο και, κυρίως, του διεθνούς παράγοντα που κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εμποδίσει την ψηφοφορία, όπως απειλούσε, ώστε να μην διαταραχθεί το ήρεμο κλίμα, όπως και έγινε.

Το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ψήφισαν περίπου 600.000 από τους 3.500.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι δικαιώνει την αντιπολίτευση. Στελέχη της κυβέρνησης, όπως και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ωστόσο διακηρύσσουν ότι αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση και μόνο το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ