Εκκαθάριση και ενιαία λίστα χειρουργείων

xeirourgeio

Το πρώτο βήμα για την εκκαθάριση στις λίστες των χειρουργείων σε κάθε νοσοκομείο ξεκινά σε μερικές ημέρες από τους γιατρούς και την διοίκηση του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος, με απόφαση του υπουργείου υγείας.

Στόχος είναι σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο υγείας είναι να πραγματοποιηθεί το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των ασθενών εκείνων που είτε αναζήτησαν λύση στον ιδιωτικό τομέα είτε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της επέμβασης ανάλογα με τη νόσο.

Ακόμη θα σβηστούν οι όποιες διπλοεγγραφές έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα που υπάρχει η λίστα σε κάθε νοσοκομείο.

Επίσης, στο πρώτο αυτό βήμα που ξεκινά σε μερικές ημέρες είναι να διαπιστωθεί και ο χρόνος αναμονής των ασθενών στη λίστα του κάθε νοσοκομείου.

Ο λόγος αυτής της διαδικασίας που ξεκινά με εντολή του υπουργείου υγείας είναι για να υπάρχει μια πρώτη εικόνα στο σύνολο των χειρουργείων και στη συνέχεια από τις αρχές του 2024 να τεθεί σε εφαρμογή, η ενιαία λίστα χειρουργείων, δηλαδή η ψηφιοποίηση των αρχείων.

Η ενιαία λίστα χειρουργείων θα περιλαμβάνει τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών με δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην παρακάμπτεται η σειρά.

Η λίστα θα ελέγχεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας ενώ θα ενταχθεί στο ψηφιακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Η εγκύκλιος του υπουργείου υγείας

Από το υπουργείο υγείας αναμένεται να σταλούν οδηγίες υπό την μορφή εγκυκλίου στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, προκειμένου με ευθύνη των Διοικήσεων, οι αρμόδιοι υπάλληλοι να επικοινωνήσουν με όλους τους ασθενείς που είναι σε αναμονή για να ξεκαθαρίσουν εάν χρειάζονται ακόμη την επέμβαση ή όχι.

Η εγκύκλιος που θα υπογράφει ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες, καθώς στην επικοινωνία με τους ασθενείς θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και ερωτηματολόγιο.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως όταν υπάρχουν λίστες αναμονής σε νοσοκομεία που έχουν εγγραφές ακόμη και 5 χρόνια πίσω, κάτι που βέβαια ερμηνεύεται ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν χειρουργηθεί σε άλλες μονάδες υγείας και απλά έμεινε το όνομά τους.

Τρόπος λειτουργίας της ενιαίας λίστας χειρουργείων

Η ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2024, καθορίζεται από συγκεκριμένους κανόνες ενώ βασικός όρος για την κατάρτισή της αποτελεί η αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου του ασθενούς.

Βέβαια ακόμη δεν έχουν τεθεί όλες οι προυποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν την σοβαρότητα της νόσου του ασθενούς που θα μπει στο χειρουργείο, χωρίς να καταστρατηγείται από διάφορους γιατρούς του συστήματος οι οποίοι και σήμερα παρακάμπτουν τη σειρά προτεραιότητας επικαλούμενοι λόγους επείγοντος.

Ωστόσο με βάση τα όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμο, η αξιολόγηση των περιστατικών θα γίνεται με ιατρική τεκμηρίωση από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Ο ασθενής θα ενημερώνεται άμεσα για την ημερομηνία της επέμβασης, όταν εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία θα έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης και τα οποία θα καταγράφονται και αυτά στην ενιαία λίστα, στο υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ