Εκδηλώσεις για τη στήριξη ντόπιων σπόρων και ζώων

ANO_PEDINA1Πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο συνεδριακό κέντρο Άνω Πεδινών, διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή Τοπική ομάδα Ιωαννίνων του Πελίτι, Πολιτιστικός Σύλλογος Πανωσουδενιωτών.  Σύμφωνα με αυτό, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Κένερ  “Τρόφιμα Α.Ε.” (2008)

 Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί:

v  Παρουσίαση των δράσεων του Πελίτι

v  Ομιλίες και συζήτηση για τους σπόρους

v  Προσφορά σπόρων ντόπιων ποικιλιών

v  Εργαστήριο χειροτεχνίας για μικρά παιδιά

«Αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Αυτό είναι βασικό σύνθημα της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, που προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να διασώσει και να διαδώσει τις ντόπιες ποικιλίες σπόρων και τις ντόπιες ράτσες ζώων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

 Γιατί να κρατήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες;

  • Γιατί είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας
  • Γιατί έφτασαν στις μέρες μας έχοντας ξεπεράσει μια σειρά από δύσκολες αντιξοότητες, δυνατούς ανέμους, ασθένειες, παράσιτα, πολέμους κ.α. και έτσι μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα στις κλιματολογικές αλλαγές
  • Γιατί έχουν χρώματα, αρώματα και γεύσεις
  • Γιατί ο καλλιεργητής μπορεί να κρατήσει το δικό του σπόρο κάθε χρόνο, έχοντας έτσι αυτάρκεια, ελευθερία και έλεγχο της τροφής του.
  • Γιατί δεν ανήκουν σε εμάς, αλλά στις γενιές που θα έλθουν. Εμείς είμαστε οι διαχειριστές τους.

Διατηρούμε την ελπίδα μας λοιπόν και προχωράμε. Αγωνιζόμαστε για τη διατροφική αυτάρκεια τη δική μας και των γενιών που θα έλθουν.

    Καλούμε τους Γιαννιώτες που θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια να έρθουν στα Άνω Πεδινά την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ