Εγνατία Οδός: Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος

egnatia«Ακέφαλη» μένει η Εγνατία Οδός Α.Ε., σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την παρούσα αλλά και τη μελλοντική της εξέλιξη, αφού εδώ και λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του από την εταιρεία, ολοκληρώνοντας μια θητεία 22 μηνών.

Στο κείμενο της επιστολής παραίτησής του ο καθηγητής Αν. Μουρατίδης επικαλείται προσωπικούς λόγους κι αυτό αναμένεται να τονίσει και στην κοινή, απολογιστική, συνέντευξη Τύπου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραχωρήσει την προσεχή Δευτέρα, έχοντας πλάι του και τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο, τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη.

Παρότι βέβαια οι «προσωπικοί λόγοι» έχουν αντιστοίχιση σε πραγματικά δεδομένα, εν τούτοις, η απόφαση του επικεφαλής της εταιρείας να κλείσει τον κύκλο του στο «τιμόνι» της, εκτιμάται ότι δεν είναι τελείως άσχετη με τις συνθήκες που επικρατούν στα οικονομικά και το μέλλον της.

Υποχρεώσεις

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό οι υποχρεώσεις της εταιρείας «τρέχουν», χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα οι απαραίτητοι πόροι για να «κλείνουν οι τρύπες» που ανακύπτουν, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει και η αποπληρωμή του δανειακού προγράμματος, που εξυπηρετείται με δυσκολίες. Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός πως από το συνολικό δανεισμό του 1,1 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Εγνατία Οδός Α.Ε., για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή «ορφανών» τμημάτων του ομώνυμου πανευρωπαϊκού οδικού άξονα, έχουν αποπληρωθεί τα 500 εκατ. ευρώ και μένει να εξοφληθούν τα εναπομείναντα 600 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στο τέλος του 2011, παρά την οικονομική στενότητα, δόθηκε μια δόση ύψους 45 εκατ. ευρώ στην Emporiki Bank, στην οποία απομένει, πλέον, ένα χρέος ύψους 45 εκατ. ευρώ και μία δεύτερη της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ στην ATEbank, η οποία έχει λαμβάνειν άλλα 160 εκατ. ευρώ. Σημαντική μείωση έχει καταγραφεί, επίσης, και στο δανεισμό από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο οποίος από 600 εκατ. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 150 εκατ. ευρώ. Όσο για την Τράπεζα Πειραιώς έχει ενεργοποιήσει τη σύμβαση για την αποπληρωμή του δανείου που έχει χορηγήσει, βάσει της οποίας προβλέπεται εκχώρηση εσόδων (σ.σ. εν προκειμένω περί το 80%) από τη λειτουργία των διοδίων στην Εγνατία, για χρονική διάρκεια 16 ετών.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ