Εγκύκλιος του Μητροπολίτη: Χωρίς Ακολουθίες και Μυστήρια , κλειστά τα Μοναστήρια

Χωρίς Ακολουθίες στους Ιερούς Ναούς της Μητρόπολης Ιωαννίνων μέχρι και το τέλος Μαρτίου ενώ για το ίδιο διάστημα δεν θα γίνουν ούτε τα προγραμματισμένα Μυστήρια. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος με εγκύκλιό του απευθύνεται τόσο στους ιερείς όσο και στο ποίμνιο τονίζοντας ότι «οφείλουμε ως Έλληνες πολίτες να υπακούσουμε στους νόμους του Κράτους σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας». Οι αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των Εκκλησιών ελήφθησαν από την Ιερά Σύνοδο και ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες και αν το μέτρο της απαγόρευσης θα παραταθεί και μετά τις 30 Μαρτίου, καθώς όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων:

  1. Δεν τελείται καμία ακολουθία έως της 30ης Μαρτίου τρ. έτους με παρουσία κόσμου.
  2. Τυχόν προηγιασμένος Άρτος θα καταλυθεί από τον λειτουργό εντός του ιερού βήματος, άνευ άλλης παρουσίας.
  3. Οποιαδήποτε προγραμματισμένα Μυστήρια αναβάλλονται.
  4. Οι κηδείες θα τελούνται εντός του Ναού σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
  5. Τα μνημόσυνα θα τελούνται επί του τάφου με ανάγνωση «τρισαγίου».
  6. Οι ιερές Μονές της Επαρχίας μας θα παραμείνουν κλειστές για τους προσκυνητές.

Και στην εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων καταλήγει:

 «Προσέχετε ουν εαυτοίς και παντί τω ποιμνίω» (Πραξ. 20-28). Να εντείνουμε την προσευχή μας στον Θεό, ώστε να δείξει έλεος και να καταπαύσει τον εφιάλτη.

Θα σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δοκιμασία, στηρίζοντας τους ανθρώπους στην πίστη, εφαρμόζοντας ο,τι οι επιστήμονες μας λένε για λόγους αγάπης προς τον πλησίον, ώστε όλοι μαζί, σύντομα, να αναπέμψουμε λατρεία δοξολογίας προς τον τρισάγιο Θεό και με υγεία να επανέλθουμε στους ρυθμούς της ζωής μας, με τον εφιάλτη της πανδημίας να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ο Θεός να σας προστατεύει όλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ