Εγκρίθηκε από την Διυπουργική το μεγάλο έργο οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

Το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού στην Ήπειρο είναι ένα από πέντε που ενέκρινε η Διυπουργική ΣΔΙΤ, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου είχε εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο πριν μερικούς μήνες και είχε υποβληθεί για έγκριση και χρηματοδότηση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Η προετοιμασία και η μελετητική ωριμότητα της συγκεκριμένης δράσης επιτεύχθηκε μέσω του μηχανισμού ELENA, πρόγραμμα που χειρίζεται η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη. Ο συνολικός προυπολογισμός ανέρχεται στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Διυπουργικής, τα έργα οδοφωτισμού για τον Δήμο Αθηναίων και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου αποτελούν τα πρώτα στην κατηγορία τους που εγκρίνονται και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και με την υλοποίηση τους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%.

Τα έργα αναβάθμισης δικτύων οδοφωτισμού προσφέρουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη όπως την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του αστικού φωτισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σημειώνεται, δε, ότι τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ και ότι η υλοποίησή τους εναπόκειται σε αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας/Δήμου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, και η διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου 3852/2010.

Στην Ήπειρο με το συγκεκριμένο έργο θα αντικατασταθεί το δίκτυο των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας, θα αποκατασταθούν βλάβες που αφορούν στις υποδομές οδοφωτισμού, θα συντηρηθεί και θα αναβαθμιστεί η καλή λειτουργία του δικτύου και θα εγκατασταθεί σύστημα τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Συνολικά σχεδιάζεται να αντικατασταθούν περίπου 35.000 λαμπτήρες: 9.000 στην Άρτα, 8.500 στην Πρέβεζα, 1.200 στην Πάργα, 7.500 στην Ηγουμενίτσα και περίπου 8.800 στο εθνικό οδικό δίκτυο. Στόχος είναι η εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές για την υποχρεωτική αντικατάσταση ρυπογόνων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας έως το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ