Εμπλουτισμός με κυπρίνο στην τεχνητή λίμνη

KYPRINOIΜε περίπου 5.000 ιχθύδια γόνου κοινού κυπρίνου εμπλουτίστηκε η τεχνητή λίμνη της Άρτας. Ο γόνος προήλθε από το Κρατικό Κυπρινοτροφείο Ψαθοτοπίου Άρτας, το οποίο τροφοδοτεί δωρεάν τους δήμους οι οποίοι έχουν στην έκτασή τους λίμνες. Η διαδικασία του εμπλουτισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από το Δήμο Αρταίων με τη συνδρομή υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Άρτας. Ο εμπλουτισμός θα συμβάλει στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στον αυτοκαθαρισμό της λίμνης.

Ο Αντιδήμαρχος Αρταίων κ. Φίλιππος Παππάς δήλωσε: «Η ιδέα ξεκίνησε ύστερα από μία επίσκεψη που κάναμε στο κρατικό κυπρινοτροφείο στο Ψαθοτόπι.

Η κυρία Κωστή, με την οποία συνεργαστήκαμε εκεί, μας έδωσε την ιδέα ότι θα μπορούσαμε και εμείς εδώ στο Δήμο της Άρτας να εμπλουτίσουμε τη λίμνη, όπως κάνουν πολλοί άλλοι Δήμοι με τις λίμνες που έχουν στις περιοχές τους.

Οπότε με τη βοήθειά της συνεχίσαμε τη διαδικασία, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονταν και σήμερα ρίξαμε μέσα περίπου 5.000 γόνους κυπρίνου στη λίμνη αυτή, η οποία εκτιμάται γύρω στα 90 στρέμματα. Ο σκοπός ήταν να εμπλουτίσουμε τη λίμνη και με διάφορα άλλα ψάρια ούτως ώστε και με τα ψάρια που είναι ήδη μέσα, να γίνεται ένας αυτοκαθαρισμός της. Θέλω να ευχαριστήσω το κρατικό κυπρινοτροφείο και ιδιαίτερα την κυρία Κωστή η οποία ανέλαβε όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης απ’ το Υπουργείο Γεωργίας, από τη Διεύθυνση Αλιείας και απ’ το κρατικό Κτηνιατρείο της Άρτας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλες τις ενέργειες και την προσφορά που μας έκανε».

Ο κ. Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί κάποια στιγμή στο μέλλον το ψάρεμα στη λίμνη, για συγκεκριμένες ώρες και μόνο ερασιτεχνικά, λέγοντας: «Σήμερα το ψάρεμα απαγορεύεται αυστηρά. Αύριο θα δούμε πώς θα πάει η εκτροφή αυτή και αν είναι επιτυχής θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτραπεί κάποιες ώρες η ερασιτεχνική αλιεία».

Η κυρία Ευαγγελία Κωστή, βιολόγος-ιχθυολόγος ανέφερε: «Αυτή η διαδικασία γίνεται χρόνια στο κρατικό κυπρινοτροφείο. Γίνεται τεχνητή αναπαραγωγή κοινού κυπρίνου, στηρίζουμε το γόνο για ένα μήνα περίπου εντατικά και εν συνεχεία ανάλογα με τις αιτήσεις που γίνονται και με έγκριση πάντα από τον Γενικό Γραμματέα, χορηγείται ο γόνος δωρεάν. Είτε εμπλουτίζουμε τα εσωτερικά νερά της χώρας – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η Δυτική Μακεδονία στο γριβάδι – όπως και χορηγούμε σε νέους παραγωγούς ή παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές. Είναι η μόνη κρατική μονάδα στην Ελλάδα που εμπλουτίζει τα εσωτερικά νερά της χώρας δωρεάν. Η ύπαρξη κυπρίνων ωφελεί στο οικοσύστημα όπως οτιδήποτε υπάρχει στη φύση. Δηλαδή ότι υπάρχει, σίγουρα έχει ένα ρόλο. Λειτουργεί στο σύστημα αυτοκαθαρισμού των λιμνών. Όταν μια λίμνη δεν έχει ζωντανούς οργανισμούς παρακμάζει. Ενώ όταν υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά όπως ο κυπρίνος, ο οποίος έχει μια συμβιωτική ανάπτυξη μέσα στις λίμνες, αυξάνει τα ιχθυοαποθέματα που είναι πολύ σημαντικό και συμβάλει στην ισορροπία του οικοσυστήματος και στην ήρεμη πορεία της ζωής της λίμνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ