Ε. Τσακαλώτος: Τα τέσσερα διλήμματα

Στο μεικτό νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους, που σκοπεύει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στα Ιωάννινα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα τέσσερα διλήμματα για την Οικονομία και την Κοινωνία, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ και στο ΚΙΝΑΛ.

«Το 1ο δίλημμα, είναι το πολιτικό σύστημα» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ».

Ειδικότερα ανέφερε πως «ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε. Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπαιρναν από όπου τα έπαιρναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος. Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε το σύστημα».

«Δεν είναι να μιλάμε για σκάνδαλα, αλλά πως θωρακίζουμε το σύστημα από μελλοντικά σκάνδαλα» και ανέφερε μεταξύ άλλων για παράδειγμα το σύστημα Υγείας όπου δεν παίρνει πια ο υπουργός απόφαση για τις τιμές των φαρμάκων, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, όπου έχει γίνει η συμφωνία της Βαλέτα με άλλες 8 χώρες για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή των φαρμάκων, γιατί δεν γινόταν αυτό πριν μια συλλογική διαπραγμάτευση. Επίσης η απλή αναλογική θωρακίζει το σύστημα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την αντιπολιτευτική τακτική της Φώφης Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος, όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν, λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη» τόνισε.

«Το 2ο δίλημμα, είναι η συζήτηση για την μεσαία τάξη που χρειάζεται βοήθεια σε πολλούς τομείς» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, σπεύδοντας να χαρακτηρίσει ψέμα τα όσα υποστηρίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την μεσαία τάξη και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να βοηθήσει την μεσαία τάξη άλλαξε την αναπτυξιακή πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρέθεσε ο υπουργός είναι ότι «τα μεγάλα κονδύλια που πήγαιναν σε μεγάλες υποδομές, τώρα πηγαίνουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το νομοσχέδιο για μικροχρηματοδοτήσεις».

«Εδώ είναι και η διαφορά με την αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη. Ψηφίστε μας, θα χτίσουμε την αξιοπιστία μας για ένα δυο χρόνια λέει και μετά θα διαπραγματευτούμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και θα δείτε πόσο θα βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα. Η διαφορά μας είναι πως εμείς χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα» είπε και σημείωσε ότι το πρώτο μέτρο, που θα κατατεθεί στην Βουλή είναι ένα μεικτό νομοσχέδιο με 120 δόσεις και για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους. «Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε» υπογράμμισε.

«Το 3ο δίλημμα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, η οποία όμως δεν έχει κοινωνικό ή οικονομικό πρόγραμμα που να δώσει λύση είτε στους αποκλεισμένους είτε στις μεσαίες τάξεις».

«Τους ακροδεξιούς δεν τους αντιμετωπίζεις με ύβρεις αλλά μόνο όταν αντιμετωπίζεις τις κοινωνικές ρίζες πάνω στις οποίες κτίζουν την πολιτική τους» επισήμανε ο υπουργός, καταλήγοντας ότι το 4ο δίλημμα είναι «τι Ευρώπη θέλουμε και τι μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε».

Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΗΜ ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι υποψήφιες για την Ευρωβουλή που κατάγονται από τα Γιάννινα Φωτεινή Σκοπούλη και Όλγα Νάσση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ