Δραματική προειδοποίηση του Πρύτανη.. «Το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει με ξήλωμα»

almpanis

Τον σοβαρό κίνδυνο συρρίκνωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καταργήσεις και κλείσιμο Σχολών και Τμημάτων ανέδειξε ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας.

Η συνεδρίαση είχε ως αποκλειστικό θέμα την μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής όμως φαίνεται ότι αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά στο τσουνάμι που έρχεται.

Κι αυτό θέλησε να αναδείξει για πρώτη φορά ο Πρύτανης καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε φτάσει στα χέρια του, όπως και στα χέρια όλων των Πρυτάνεων της χώρας, επιστολή της Υπουργού Παιδείας η οποία ζητά μέχρι το τέλος Μαρτίου να κατατεθούν προτάσεις για εξυγίανση κα εξορθολογισμό των ΑΕΙ.

Ουσιαστικά η Υπουργός μιλά για πλήρη αναδιάρθρωση στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας κάτι που αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες.

«Η Σύγκλητος συζητά αποκλειστικά με ακαδημαϊκά κριτήρια. Για μας προέχει η επιβίωση του Πανεπιστημίου καθώς είναι βέβαιο ότι η δεύτερη χρονιά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα έχει συνέπειες και σε άλλα τμήματα. Αυτό που θέλουμε είναι να προλάβουμε το ξήλωμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχουμε στα χέρια μας την επιστολή της Υπουργού που ζητά ως τις 31 Μαρτίου να κατατεθούν στοιχεία βιωσιμότητας, δραστηριοτήτων, πρόσβασης στην αγορά εργασίας και πρόγραμμα εξυγίανσης», τόνισε ο Πρύτανης θέλοντας έτσι να κάνει όλους κοινωνούς των νέων εξελίξεων που έρχονται και οι οποίες δεν θα είναι ευχάριστες.

Η Υπουργός πέραν αυτών καλεί τις διοικήσεις των πανεπιστημίων «να υποβάλουν τα

σχέδιά τους προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού

χάρτη, προτείνοντας μεταβολές στην ακαδημαϊκή διάρθρωση (καταργήσεις Τμήματος/Τμημάτων, συγχωνεύσεις με άλλο/-α Τμήμα/Τμήματα του ίδιου ή άλλου Ιδρύματος, ουσιαστική αναμόρφωση και αναδιοργάνωση του προγράμματος σπουδών του/τους, προκειμένου να ανταποκρίνεται/-ονται πληρέστερα στις εξελίξεις της επιστήμης, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, της κοινωνίας και της οικονομίας)».

Οι εισηγήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.

Μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται η μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Γιάννινα μοιάζει το μικρότερο κακό για την Ήπειρο. Άλλωστε στην κόψη του ξυραφιού βρισκόταν από πέρυσι κι άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είδαν τους φοιτητές τους να μειώνονται εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Ο Πρύτανης εξήγησε για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα και παρά την βαθιά προσβολή που δέχθηκε από τον Δήμαρχο της Πρέβεζας και την ειρωνεία, τους λόγους που επιβάλλουν την μεταφορά του τμήματος, σε μία προσπάθεια να σωθεί. Απόφαση που στηρίζεται σε ακαδημαικά κριτήρια και δεν επηρεάζεται από πολιτικές ή κομματικές τοποθετήσεις.

Έκανε ειδική μνεία στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο τμήμα δεν αποτελεί επιλογή των ντόπιων μαθητών ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μόλις το 10% είναι Ηπειρώτες.

Κατά τα λοιπά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πρέβεζας είχε τα χαρακτηριστικά λαϊκού δικαστηρίου με όλους να καταφέρονται εναντίον όλων, τους νυν να μοιράζουν ευθύνες στους πρώην και το αντίθετο.

Πέραν αυτών τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση του βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας και του Δημάρχου με την Υπουργό Παιδείας προκειμένου να ζητηθεί η παραμονή του Τμήματος στην Πρέβεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μοίρασε ευθύνες και.. προσβολές!

Άστοχη αναφορά στα… μπαράκια των Ιωαννίνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ