Δραματικές ώρες για το ΠΑΣΟΚ με αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις

EKLOGESVΙδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο ΠΑΣΟΚ -αναταραχή που ξεκίνησε κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις και η οποία κορυφώθηκε με το τελεσίγραφο του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει της ψήφισης των νέων μέτρων.

Χαρακτηριστική των όσων διαδραματίστηκαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα χωρίζουν οι δρόμοι μας».

Την Πέμπτη, με διαφορά λίγων ωρών, δύο στελέχη του κόμματος (Ξενογιαννακοπούλου, Κασσής) ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν, η πρώην βουλευτής Κατερίνα Μπατζελή έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας, ενώ την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ζήτησε εκ νέου η Αριστερή Πρωτοβουλία, προειδοποιώντας την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της».

Ο Μιχάλης Κασσής ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega.

«Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

«Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σε αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά».

Λίγο μετά έγινε γνωστό ότι η πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο με την οποία τον ενημέρωνε ότι αποχωρεί από το κόμμα.

Στην επιστολή της η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι διαφωνεί τόσο με το νέο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

«Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκα από την κυβέρνηση και καταψήφισα το δεύτερο Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι θα αυξήσει δραματικά την ύφεση και θα ωθήσει το λαό σε απόγνωση, και ότι δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση του νέου προγράμματος η ‘Βαλκανοποίηση’ της ελληνικής κοινωνίας και η κατάλυση δημοκρατικών κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούν πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, σε δηλώσεις της στον Βήμα 99,5, έθεσε ανοιχτά θέμα αλλαγής ηγεσίας.

«Ένας αρχηγός με νωπή εντολή, τη στιγμή που είναι δύσκολο να πετύχει σύγκλιση απόψεων με τους βουλευτές του και όταν αυτή η σύγκλιση επιτυγχάνεται με πλασματικό τρόπο, συγκυριακό, ο ίδιος τον αποδυναμώνει και ανατρέπει τη στοιχειώδη συνοχή που υπάρχει στον ιστό του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Αριστερή Πρωτοβουλία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας εκ νέου την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ «προκαλείται από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης» και έχει επιλέξει «το ρόλο του γκρινιάρη» και «περιπαίζεται, γιατί όταν ο πρόεδρός του υπόσχεται διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση τελείωσε».

Η Αριστερή Πρωτοβουλία επισημαίνει ότι όλα όσα είχε πει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και μετεκλογικά έχουν εγκαταλειφθεί και ότι η κατάληξη όλων αυτών είναι «η άνευ όρων παράδοση στους σχεδιασμούς της τρόικας και των αγαπημένων της παιδιών στην Ελλάδα».

Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει, «αυτοκτονεί πολιτικά» και «η Δημοκρατική Παράταξη διαλύεται». Και προτείνει στην ηγεσία να προχωρήσει σε μια νέα συλλογικότητα, να συγκροτήσει Επιτροπή Σωτηρίας της Παράταξης, με στόχο την αναγέννηση και τον επαναπροσανατολισμό της, κάνοντας πρόσκληση σε πανστρατιά. Προειδοποιεί, δε, την ηγετική ομάδα πως αν συνεχίσει «αυτάρεσκα» στις ίδιες πολιτικές, «πολύ σύντομα θα βρεθεί μόνη της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ