Δωδώνη, όπως παλιά… Μοναδικές στιγμές στην παράσταση του Εθνικού

HLEKTRA2

Στιγμές από το λαμπρό παρελθόν ήταν αυτές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Η Ηλέκτρα του Εθνικού Θεάτρου, απέδειξε την τεράστια δυναμική που διαθέτει το μνημείο και κατέδειξε ότι ο τραγικός λόγος αποτελεί μια μεγάλη γέφυρα ανάμεσα στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Η επιλογή που έκανε ο Δήμος Δωδώνης, διοργανώνοντας το 2ο Φεστιβάλ, απέσπασε μόνο θετικά σχόλια ενώ η παράσταση καθήλωσε το πλήθος των θεατών… Δωδώνη όπως παλιά λοιπόν..

Η επιστροφή του Εθνικού στην Αρχαία Δωδώνη αποτέλεσε στην πράξη μία από τις κορυφαίες στιγμές για τα πολιτιστικά δρώμενα στην Ήπειρο.

Το τμήμα του εμβληματικού θεάτρου που έχει προς χρήση αποδείχθηκε γέμισε ασφυκτικά και αποδείχθηκε μικρό για την ζήτηση που είχε καταγραφεί.

Το λευκό σκηνικό που είχε στηθεί υπήρξε καθηλωτικό, εντυπωσιακές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών που συμπληρώθηκαν από την μοναδική ερμηνεία του χορού συνοδεία ζωντανής μουσικής.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • HLEKTRA2

Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • HLEKTRA3

Ο θρήνος της Ηλέκτρας ήταν αυτός που κυριάρχησε αποδεικνύοντας ότι ο τραγικός λόγος του Σοφοκλή έχει την δύναμη να παραμένει πάντα επίκαιρος.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • HLEKTRA4

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης με δήλωσή του, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη και όλους τους συντελεστές της παράστασης για την συνεργασία που υπήρξε. Παράλληλα ευχαρίστησε το πλήθος των θεατών που προσήλθε στην Αρχαία Δωδώνη.

“Το 2ο Φεστιβάλ βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν μεγάλες παραγωγές με ελεύθερη είσοδο. Ο Δήμος μας επωμίζεται το κόστος των εκδηλώσεων αυτών και με την βοήθεια των χορηγών μας, μπορούμε να παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού χωρίς να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο”, σημείωσε ο Δήμαρχος.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • HLEKTRA1

Επεσήμανε δε ότι η αθρόα προσέλευση θεατών και η αδυναμία να καλυφθεί το πλήθος των απαιτήσεων που υπήρξε για παρακολούθηση της παράστασης αποδεικνύουν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο.

“Διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι το επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης μπορεί να γεμίσει όταν υπάρχουν εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας. Δεν έχουμε όμως ακόμη αυτή την δυνατότητα. Οι εργασίες αναστήλωσης είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς ώστε στο άμεσο μέλλον το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης να ανακτήσει τον ρόλο που κατείχε επί δεκαετίες στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου”, τόνισε ο δήμαρχος.

Οι επόμενες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ Δωδώνης συνεχίζεται την Κυριακή 12 Αυγούστου. Στο αρχαίο θέατρο θα φιλοξενηθεί η “Ελένη” του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

Στις 26 Αυγούστου, μία μεγάλη μουσική εκδήλωση στο αρχαίο στάδιο, αφιερωμένη στην πανσέληνο. Πρωταγωνιστές ο Νότης Μαυρουδής και η Νένα Βενετσιάνου στην εκδήλωση “Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα”.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου στο αρχαίο στάδιο θα φιλοξενηθεί η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, η οποία παρουσιάζει τα “Πορτρέτα Γυναικών”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ