ΔΚΜ: Ακυρώνεται ο σχεδιασμός της πόλης

Μείζονα ζητήματα για την ανάπτυξη της πόλης και την υλοποίηση του εγκεκριμένου σχεδιασμού, όπως και του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης, ανακύπτουν από την απόφαση να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο 57 ακίνητα.

Τα θέματα αυτά αναδεικνύει η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνη στην διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου επειδή δεν παρεμβαίνει στο θέμα.

Όπως τονίζει η ΔΚΜ στην ανακοίνωσή της, πέραν των ανεκτίμητων μνημείων παραχωρούνται εκτάσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη λειτουργία της πόλης των Ιωαννίνων, για την εναρμόνιση της σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη, που υποστηρίζει τις λειτουργίες και την καθημερινότητα των πολιτών της.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στους επερχόμενους Χωροταξικούς σχεδιασμούς , όπως αυτοί προβλέφθηκαν στις μελέτες του Ρυθμιστικού Σχεδίου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και οι οποίες είναι εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, έτοιμες για να θεσμοθετηθούν μέσα από τις Στρατηγικές Κατευθύνσεις του υπό Αναθεώρηση Χωροταξικού Σχέδιου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Όπως το Στρατόπεδο Βελισσαρίου το οποίο προβλέπεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο της πόλης των Ιωαννίνων με ειδικές χρήσεις και είναι πάγια διεκδίκηση της κοινωνίας των Ιωαννίνων, δεν είναι δυνατόν να παραχωρείται χωρίς κανένα περιορισμό.

Το ίδιο συμβαίνει για τις παραλίμνιες περιοχές της πόλης, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το οικολογικό Πάρκο της πόλης, το οποίο ουσιαστικά ακυρώνεται, όπως ακυρώνεται και η πρόβλεψη για εμπορευματικό σταθμό και κέντρο συγκοινωνιακών μεταφορών που αφορούν το παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά.

Ουσιαστικά με τις προτάσεις παραχώρησης των ακινήτων, καθώς και άλλων που δεν περιεγράφηκαν στην σύντομη αναφορά μας, καταργείται κάθε προσπάθεια θεσμοθέτησης των Χωροταξικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, γυρνώντας μας ως κοινωνία, πολλά χρόνια πίσω σε εποχές υπανάπτυξης και αδιαφάνειας, χωρίς έλεγχο του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα καταργούνται και όλοι οι Σχεδιασμοί που αφορούν το παραλίμνιο μέτωπο της πόλης, όπως είναι εγκεκριμένοι από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Ιωαννίνων. Όλα αυτά τα Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια που πρόκειται να εισρεύσουν στην πόλη μας τι θα απογίνουν; Θα καταργηθούν με αποτέλεσμα την μη ανάδειξη του ισχυρότερου τμήματος της πόλης μας, σε ένα σύγχρονο μέρος με ήπια ανάπτυξη, ώστε να προστατεύεται και το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης μας.

Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που περιληπτικά το αναδεικνύουμε, οφείλει η τοπική κοινωνία να το αντιμετωπίσει άμεσα. Θα πρέπει ενδελεχώς να εξεταστούν και να εξαιρεθούν από τη λίστα όλα τα προς μεταβίβαση ακίνητα, τα οποία εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 .

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις στις εκτός σχεδίου περιοχές του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχή Natura, δε δύναται κανένα ευρισκόμενο εκεί ακίνητο να μεταβιβαστεί, πλην αυτών που είναι ήδη ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ. Οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε όλα τα ακίνητα τα ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτισμικής αξίας, καθώς και όλα αυτά που αποτελούν εμπόδιο στη θεσμοθέτηση των Χωροταξικών Σχεδιασμών της περιοχής μας, που καθυστερούν αδικαιολόγητα.

“Πέραν αυτών ασφαλώς υπάρχουν πολλά ακόμη παρόμοια σε όλη την Ήπειρο. Για άλλη μια φορά δυστυχώς το ΤΕΕ/ΤΗ παραμένει απλώς τραγικός παρατηρητής των εξελίξεων, καθώς δεν αναλαμβάνει το ρόλο του ως πραγματικός σύμβουλος της κοινωνίας. Προφανώς για τις τρεις παρατάξεις που διοικούν το ΤΕΕ/ΤΗ, σημαντικότερο είναι η διαφύλαξη των τίτλων τους, παρά η ουσιαστική τους παρέμβαση στα κρίσιμα θέματα της κοινωνίας”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΚΜ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ