Διψήφια αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

deiΜέσα στην εβδομάδα, μετά την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναμένεται να ανακοινωθούν οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Η διοίκηση της Επιχείρησης ζητεί αυξήσεις τουλάχιστον 15%, καθώς, όπως λέει, διαφορετικά η ΔΕΗ θα περάσει σε ζημίες και δεν θα μπορεί να κάνει επενδύσεις, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πιεσθεί περαιτέρω, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα που θα προκύψουν από την αποκρατικοποίηση της.

Στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, τονίζει ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των μέσων εσόδων της Επιχείρησης τουλάχιστον κατά 15% για το 2012 ώστε να είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται τα τοκοχρεολύσια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να πληρώσει εντός του 2012.

Επιπλέον, υπάρχουν 700 εκατ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 880 εκατ. ευρώ, στα 5,09 δισ. ευρώ), λόγω των αυξημένων δαπανών για καύσιμα και των επιβαρύνσεων από τη φορολογία.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να προσανατολίζεται σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 10% με 12%, αν και δεν αποκλέίεται τελικώς να συμφωνήσει στο 15%.

Σημειώνεται ότι αν εγκριθεί η πρότση της ΡΑΕ για εξαμηνιαία αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, τότε θα γίνουν δύο αυξήσεις, μία τον Ιανουάριο και άλλη μία τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ