Δημοτικός φωτισμός… από τον ήλιο

Λύση σε προβλήματα φωτισμού εξωτερικών δημοτικών χώρων, σε σημεία που δεν είναι εύκολο και οικονομικό να φτάσει το δίκτυο δημοτικού φωτισμού ή  να γίνει επέκταση του δικτύου της ΔΕΗ, δίνουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ένας μεταλλικός στύλος με τον συλλέκτη ηλιακής ενέργειας στην κορυφή, μια μπαταρία που αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια (και διαρκεί για 5 μέρες χωρίς καθόλου ηλιοφάνεια), φωτιστικό σώμα με 15 λαμπάκια LED και η νύχτα γίνεται μέρα…

Ένα τέτοιο, με πρωτοβουλία και προσωπική επίβλεψη του αντιδημάρχου Άγγελου Αρμένη, τοποθετήθηκε πιλοτικά έξω από το Δημαρχείο Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους και φωτίζει κάθε βράδυ το χώρο, χωρίς να χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια και το ανάλογο κόστος.

Πρόκειται για μια λύση που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε πολλά άλλα χωριά του Ζαγορίου, σε σημεία που χρήζουν φωτισμού και δεν είναι εύκολη και φθηνή η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Το κόστος προμήθειας τέτοιων αυτόνομων φωτιστικών με φωτοβολταϊκό κυμαίνεται από 600-800 ευρώ και είναι κατά πολύ μικρότερο από τη δαπάνη για την επέκταση του ΦΟΠ και τα έξοδα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ