Δημοτικά τέλη με ένταση κι έγκριση.. Τι αλλάζει την επόμενη χρονιά!

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που ξεκίνησε μάλιστα με αρκετή ένταση εγκρίθηκαν τελικά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2020. Αρχικά η παράταξη της «Ενότητας Πολιτών» ζήτησε αναβολή της συζήτησης καθώς νωρίτερα η εναλλακτική πρόταση δεν είχε αποσπάσει τη συναίνεση της Οικονομικής Υπηρεσίας ώστε να κατατεθεί προς ψήφιση επειδή δεν ήταν ισοσκελισμένη. Με αφορμή το γεγονός αυτό ζητήθηκε η αναβολή ενώ υπήρξε και έντονη αντιπαράθεση τόσο με μέλη της Δημοτικής Αρχής όσο και με τον Προϊστάμενο της Οικονομικής. Ωστόσο η συζήτηση ξεκίνησε κανονικά με παρούσες όλες τις παρατάξεις και ολοκληρώθηκε μετά από διάλογο αρκετών ωρών με την έγκριση τελικά της εισήγησης.

Πέραν από την Δημοτική Αρχή που υπερψήφισε τα τέλη, θετικά ψήφο με επιμέρους επιφυλάξεις έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023» ενώ θετική ψήφο για το σκέλος των μειώσεων έδωσε και η «Ενότητα Πολιτών».

Ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε μικρή την μείωση στην πόλη των Ιωαννίνων ενώ υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σχέδιο.

Για επικοινωνιακό πυροτέχνημα μίλησε η Τατιάνα Καλογιάννη και υποστήριξε ότι η πρόταση πάσχει αλλά η παράταξή της δεν θα κωλυσιεργήσει την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Ο Λάζαρος Νάτσης τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να συνδεθούν με δράσεις εξοικονόμησης πόρων τόσο από την διαχείριση των απορριμμάτων όσο και από τον ηλεκτροφωτισμό και η παράταξή του έδωσε λευκή ψήφο.

Πλήρη απαλλαγή των λαικών νοικοκυριών από τα ανταποδοτικά τέλη ζήτησε η Όλυ Τσουμάνη η οποία καταψήφισε ενώ περαιτέρω ελάφρυνση ζήτησε ο Χρήστος Πατσούρας.

Ο Νίκος Γκόντας χαρακτήρισε γενναία την πρόταση της Δημοτικής Αρχής καθώς έρχεται να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες στο Δήμο ενώ ο Άρης Μπαρτζώκας τόνισε πως αποτελεί ουσιαστικό βήμα για εξομάλυνση των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν σήμερα. Μίλησε δε για την «μάχη του Μπιζανίου» καθώς οι βασικές ενστάσεις της Ενότητας Πολιτών αφορούσαν στην αναπροσαρμογή για τη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα.

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες καταρτίστηκε η πρόταση για τα δημοτικά τέλη του νέου έτους, όπως παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα, είναι ο εξορθολογισμός και η άμβλυνση των ανισοτήτων.

Τα βασικά σημεία στα οποία επέρχονται αλλαγές είναι τα ακόλουθα

–              Μείωση στην πόλη των Ιωαννίνων κατά 5,4%, από 1,85 ευρώ στα 1,75 ανά τετραγωνικό μέτρο

–              Μείωση στην Παμβώτιδα κατά 10%, από 1 ευρώ σε 0,90 το τετραγωνικό.

–              Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής παραμένουν σταθερά στο 0,75 ευρώ όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος. Αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 στην Κοινότητα Περάματος ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 σε 0,65 ευρώ το τετραγωνικό.

–              Διατηρείται και τη νέα χρονιά το κοινωνικό τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες όπως ίσχυε μέχρι τώρα ενώ επιπλέον υπάρχει πλήρης απαλλαγή τελών για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω.

–              Σημαντικές ελαφρύνσεις θα επιφέρει η ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες χώρων βοηθητικών, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης, καθώς και κοινόχρηστων χώρων ακινήτων που μέχρι σήμερα χρεωνόταν με τον συντελεστή οικονομικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει σε όλη την έκταση του Δήμου και εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Μία ακόμη καινοτομία που χαρακτηρίζει τα ανταποδοτικά τέλη της νέας χρονιάς είναι η ειδική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στα 1,40 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων μέχρι τώρα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.

Για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας η απόφαση προβλέπει μείωση στα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο από 3,50 σε 3,40 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στην Παμβώτιδα (Κατσικά και Κουτσελιό) από 1,48 σε 1,40 ευρώ το τετραγωνικό και αύξηση στις υπόλοιπες κοινότητες από 0,41 σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό, μείωση στη Δημοτική Ενότητα Περάματος από 1,50 σε 1,40 ευρώ, αύξηση των τελών σε Πεδινή- Μπιζάνι από 0,95 σε 1,40 όπου είναι εγκατεστημένες μεγάλες επιχειρήσεις, σταθερά τέλη -0,95- στις υπόλοιπες Κοινότητες της Δημοτικής Κοινότητας Μπιζανίου, σταθερά επίσης τέλη για τα μικρά καταστήματα- καφενεία της ίδιας δημοτικής ενότητας, ενιαία τέλη 1,40 ευρώ στα αστικά κέντρα των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων και αύξηση στο Νησί από 1,03 σε 1,1 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθορίζεται ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλες τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ η χρεωστική επιφάνεια υπολογίζεται σε ποσοστό 50%.

Με την απόφαση αυτή επέρχονται μειώσεις στα τέλη από 33% μέχρι και 97% στις κοινότητες της Παμβώτιδας, εκτός από Κατσικά και Κουτσελιό, γεγονός, που όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αποτυπώνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Οι στόχοι για το 2020 όπως τους παρουσίασε ο κ. Βάββας είναι η περαιτέρω μείωση των συντελεστών αλλά και ο καθαρισμός ζωνών με βάση την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του και απαντώντας σε θέματα που τέθηκαν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος –συμβατικός- τρόπος καθορισμού των ανταποδοτικών τελών δεν είναι ο πιο δίκαιος. Ουσιαστικές και δίκαιες αλλαγές θα επέλθουν μέσα από τον καθορισμό ζωνών, κάτι όμως που απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν που είχε στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή, στην παρούσα φάση.

«Οι μικρές μεταβολές –μειώσεις και αυξήσεις- έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Αποτυπώνουν την βούλησή μας για ισονομία και ισοπολιτεία. Μειώνουμε τα τέλη στην πόλη θέλοντας να στείλουμε το μήνυμα ότι ξεκινάμε μία διαδικασία για αποκατάσταση της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι οι αντιδράσεις επικεντρώθηκαν στην μικρή αύξηση τελών για την Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου όμως με βάση όσα ίσχυαν ως σήμερα οι αποκλίσεις ήταν τεράστιες.

Η επιλογή της Δημοτικής Αρχής έγινε με βάση την σύγκλιση που πρέπει να επέλθει, την ισονομία και χωρίς να υποχωρεί σε τοπικές πιέσεις, κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ