Δημοτικά τέλη, η… μάχη της επόμενης μέρας

Μέσω ανακοινώσεων δίνεται συνέχεια στην αντιπαράθεση για τα Δημοτικά τέλη του 2020 που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη επαναλαμβάνει ότι η μείωση στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα ενώ οι υπόλοιπες αυξομειώσεις στις Δημοτικές Ενότητες είναι χωρίς ουσιαστική αξία.

Παραθέτει την πρότασή της για την Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου και τους επαγγελματικούς χώρους η οποία έγινε αποδεκτή και τονίζει ότι δραστικές αλλαγές στο τιμολόγιο θα προκύψουν μόνο με υιοθέτηση μέτρων μείωσης των δαπανών.

«Το θέμα του Καθορισμού των τελών, κατά τη γνώμη μας, είναι ένα σύνθετο και πολιτικό θέμα και όχι, απλώς, ένα θέμα συμφωνίας σε ισοσκελισμένα αποτελέσματα αλγεβρικών πράξεων. Είναι θέμα εμπιστοσύνης του δημότη προς τη Δημοτική Αρχή.

Οι προτάσεις και οι αποφάσεις επί θεμάτων όπως αυτό πρέπει να είναι:

  • Δίκαιες και προαναγγελμένες.
  • Να μην είναι απλά εισφοροεισπρακτικού χαρακτήρα.
  • Να χαρακτηρίζονται από αυξημένη κοινωνική ευθύνη εξασφαλίζοντας στο μέτρο που τις αφορά, μία αξιοπρεπή ζωή στον αδύναμο.
  • Να είναι αναλογικές ως προς την ωφέλεια που δημιουργούν ή την βλάβη που προκαλούν στους πολίτες.
  • Να τεκμηριώνονται από την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι αυξημένες χρεώσεις που ισχύουν στο Δήμο μας (π.χ. στον Δήμο μας οι χρεώσεις είναι για το μεν Δημοτικό Φόρο κατά 60% μεγαλύτερες, ενώ τα Δημοτικά Τέλη κατά 48% μεγαλύτερα από αυτά του Δήμου Ζωγράφου στην Αθήνα.
  • Να συνδέονται με αναβάθμιση των υπηρεσιών, (π.χ. είναι παράδοξο το ότι ο Δήμος μας αδυνατεί, για δεκαετίες, να προμηθευτεί κατάλληλα ηλεκτροκινούμενα σάρωθρα πεζού χειριστή, για να σκουπίζονται πλήρως και ταχύτητα τα πεζοδρόμια και αντί αυτών, των μέσων, να κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου με τις γνωστές γραφικές ιδιοκατασκευές στα χέρια τους και να προσπαθούν να καθαρίσουν ασθμαίνοντας.

Οι παραπάνω προτάσεις αναφέρονται ενδεικτικά και δεν εξαντλούν τα αντικείμενο.

Δεν έχουμε, όμως, και την απαίτηση να έχουν απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα, καθώς:

  1. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται να έχει ανάγκη μεγαλύτερης πίστωσης χρόνου και
  2. Την απασχόλησαν άλλα μείζονα θέματα, όπως αυτά:

             της εσπευσμένης θεσμοθέτησης της σύμπραξης με τις πρόσφορες παρατάξεις.

             της πολιτικής υιοθέτησης δημοτικών συμβούλων στην απεγνωσμένη προσπάθεια απόκτησης της μαθηματικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο.

             της, κατά προτεραιότητα, ακύρωσης των πρωτοβουλιών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

             των επικοινωνιακών επιδείξεων τριτευούσης σημασίας, επιδόσεων ή εκδηλώσεων.

Τέλος, η παράταξή μας, και υπερψηφίζει την επικαιροποιημένη, μετά την έστω και μερική υιοθέτηση των προτάσεών μας, εισήγησή σας, γιατί όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής της θητείας αυτής, δεν θα κωλυσιεργήσουμε καμία διαδικασία  που σχετίζεται εξ’ ορισμού με την ομαλή διοίκηση του Δήμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Νέα επίθεση προς την Δημοτική Αρχή εξαπέλυσε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα.

Κατηγορεί την δημοτική αρχή επειδή δεν υιοθέτησε προτάσεις που κατατέθηκαν και στην ανακοίνωση τονίζει: «Ο κ. Δήμαρχος όμως αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων, αφού ούτε καν σκέφτηκε να ενσωματώσει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Αρκέστηκε να ικανοποιήσει εν μέρει αυτές της κ. Καλογιάννη με σαφή σκοπό να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που οδήγησε σε υπερψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής.

Λυπούμαστε ειλικρινά διότι πρόθεσή μας από την πρώτη μέρα της νέας Δημοτικής περιόδου δεν ήταν να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση αλλά να συμβάλουμε στη σύνθεση απόψεων.

Προσερχόμαστε σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο με τεκμηριωμένες προτάσεις με στόχο να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά.

Αναζητούμε τη σύνθεση μέσα από τη διαλογική συζήτηση αλλά η Δημοτική Αρχή δεν βοηθά καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση.

Αποδεικνύει συνεχώς ότι η αγωνία της δεν είναι πως θα καταλήξουμε ως Σώμα στην ορθότερη απόφαση αλλά το πώς δεν θα αναγκαστεί να υιοθετήσει κάποια δική μας πρόταση.

Εμφανίζεται «αλλεργική» στις διαφορετικές προτάσεις, ειδικά αν προέρχονται από την παράταξή μας.

Τους λόγους ας τους εξηγήσει η ίδια.

Όπως θα πρέπει να εξηγήσει πως μια πολιτική απόφαση που εξοικονομεί ετησίως 8-10 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων αλλά αφαιρεί 350.000 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου μπορεί να έχει συνέχεια.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο εκ μέρους όλων των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων για την «μείωση» των ανταποδοτικών τελών.

Με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε απ’ αυτή θα πιούμε τέσσερις με πέντε καφέδες όλη τη χρονιά.

Στην υγεία σας κύριε Δήμαρχε!»

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην ανακοίνωση της Ενότητας Πολιτών απάντησε η Δημοτική Αρχή. Στην απάντηση αναφέρει: «Η Δημοτική Αρχή κατέθεσε πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη με βασικές αρχές τον εξορθολογισμό και την αποκατάσταση της ισοπολιτείας.

Η πρόταση που τελικά ψηφίστηκε συνδιαμορφώθηκε μετά από διάλογο τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μέρος της απόφασης –οι μειώσεις δηλαδή στην Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων- που σήμερα απαξιώνεται από την «Ενότητα Πολιτών» είναι αυτό που ψηφίστηκε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους της ίδιας παράταξης.

Ο λαϊκισμός και η αλαζονεία όμως δεν έχουν όρια.

Η «Ενότητα Πολιτών» και ο επικεφαλής της πρέπει να καταλάβουν ότι οι εκλογές τελείωσαν και οι επόμενες είναι πολύ μακριά.

Μπορούν μέχρι τότε να τα καταφέρουν ακόμη καλύτερα!»

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ