Δήμος Ζαγορίου: Γιατί αντιδρά στη δομή

dimarxeio zagoriou

Τους λόγους για τους οποίους αντιδρά στη λειτουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων εκθέτει σε έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία ο Δήμος Ζαγορίου.

Το έγγραφο έρχεται ως συνέχεια της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ λίγες ώρες μετά από αυτή υπήρξαν και οι πρώτες αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών στους Ασπταγγέλους.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο ο δήμος εδώ και καιρό έχει καταθέσει την διαφωνία του με την λειτουργία της δομής ενώ έχει προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η δομή θα λειτουργήσει στο πρώην ξενοδοχείο «Ντοβρά», το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από την Κοινότητα Ασπραγγέλων, έδρα του δήμου μας. Η δυναμικότητα της δομής σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου και του παραρτήματος αυτής, προορίζεται   να φιλοξενήσει  40 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών , σε χώρο δυναμικότητας 10 δωματίων και 23 κλινών.

Υπό τις επικρατούσες συνθήκες εξάρσεως της πανδημίας του COVID 19  και με τα δεδομένα ότι :α) Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει καμία δομή υγείας,  δημόσιας ή ιδιωτικής, β) αποτελεί ένα ορεινό και απομονωμένο δήμο  με οικισμούς ευρισκόμενους  σε υψόμετρα  άνω των 900 και έως 1.400  μέτρων, γ) δεν διαθέτει καταστήματα αγοράς τροφίμων και ειδών καθαριότητας, ούτε και τραπεζικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των ανηλίκων, δ) σχεδόν το σύνολο του μόνιμου  πληθυσμού των δημοτικών μας κοινοτήτων αποτελείται από υπερήλικες και ως εκ τούτου, ευπαθή και ευάλωτα άτομα, καθίσταται κατανοητό ότι ο κίνδυνος  να αποτελέσει η ως άνω δομή, πηγή διασποράς του ιού με αποτέλεσμα να πληγεί ο πληθυσμός του δήμου μας από τον κορωνοϊό, είναι άμεσος και ορατός», αναφέρεται στο έγγραφο.

Ο Δήμος ζητά να ελεγχθεί εάν είναι σύννομη με την ΚΥΑ που απαγορεύει τις μετακινήσεις προσφύγων η μεταφορά και εγκατάσταση ανηλίκων στη δομή των Ασπραγγέλων και έλεγχο καταλληλότητας των εγκαταστάσεων για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις  υγιεινής διαμονής και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των κατοίκων από τυχόν εμφανισθέντα κρούσματα του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ