Δήμος Ιωαννιτών και ΦΟΔΣΑ συμφώνησαν στη μείωση των τελών για τα σκουπίδια

dimotiko simvoulio fodsa

Δέκα δήμοι της Ηπείρου έχουν εγκρίνει ήδη την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ και τα τέλη για την διαχείριση των απορριμμάτων που επιφέρουν σημαντικές αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς τους. Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων.

Την αρχή έκανε ο δήμος Ιωαννιτών ο οποίος κατέθεσε μία εναλλακτική πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έρχεται να εξορθολογήσει την κατάσταση για την τρέχουσα χρονιά.

Το άμεσο όφελος για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ενώ οφέλη προκύπτουν αντίστοιχα για όλους τους δήμους.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε παρόντος του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νίκου Καλαντζή ο οποίος και αποδέχθηκε τους άξονες της πρότασης αυτής.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ανοίγοντας την συζήτηση ανέφερε ότι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα πολλές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η ένταση του πρώτου διαστήματος αλλά και να βρεθεί μία λύση τιμολόγησης που δεν θα αδικεί κατάφορα το Δήμο Ιωαννιτών.

Η βασική εισήγηση της δημοτικής αρχής διαμορφώθηκε από τους αντιδημάρχους Γιώργο Αρλέτο, Βαγγέλη Πήχα και Βασίλη Βλέτσα που μετέχουν και στη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ.

Θέση της δημοτικής αρχής παραμένει ο καθορισμός τελών ανά διαχειριστική ενότητα, όπως αυτές ήταν προσδιορισμένες πριν τον ενιαίο φορέα. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών του ΦΟΔΣΑ από την οποία προκύπτει όφελος για όλους τους δήμους της Ηπείρου.

Με βάση όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εισήγηση η τιμή ανά τόνο για τον δήμο Ιωαννιτών διαμορφώνεται σε 58,7 ευρώ από 98,6 που ήταν η αρχική και οι συνολικές ετήσιες εισφορές διαμορφώνονται σε 1,1 εκατομμύρια από 1,7.

«Σταθερή επιδίωξή μας είναι οι δημότες μας να πληρώσουν αυτά που τελικά τους αναλογούν.

Στο πλαίσιο αυτό προτρέπουμε το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ να επανεξετάσει την άποψή μας για τον υπολογισμό της Ε.Τ.Α. ανά Διαχειριστική Ενότητα για το 2021, αξιοποιώντας τα στοιχεία της πραγματικής απεικόνισης και της αναλογικής χρέωσης ανά υπηρεσία και ανά διαχειριστική ενότητα  που θα προκύψει από τη χρήση του 2020» τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής έκανε γνωστό ότι δέκα δημοτικά συμβούλια έχουν ήδη εγκρίνει τον κανονισμό τιμολόγησης όπως είχε συνταχθεί.

Όπως είπε μετά την συζήτηση με τον Δήμο Ιωαννιτών, συμφωνήθηκε ότι μπορεί να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα, περικοπές του κόστους λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης, όπως και μείωση σε προμήθειες που προγραμμάτιζε ο Φορέας.

Έτσι το αρχικό κόστος των 4,5 εκατομμυρίων μειώνεται στα τρία εκατομμύρια.

Ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την τιμή είναι οι ποσότητες απορριμμάτων, ο δεύτερος σχετίζεται με  τα στοιχεία της ανακύκλωσης βάση των ποσοτήτων του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και έτσι προκύπτει ο ενιαίος συντελεστής για να προκύψουν οι τελικές εισφορές του κάθε δήμου.

Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ο Φορέας πρέπει να λειτουργήσει καθώς μπορεί να πετύχει οικονομία κλίμακος και να αφήσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στην Ήπειρο.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ θα γίνει ρεαλιστικός μετά από τριετή τουλάχιστον λειτουργία του. Υποστήριξε ότι η αναπροσαρμογή των τελών προκύπτει από τη μείωση των δαπανών του Φορέα και όχι από εναλλακτική πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι δαπάνες των Δήμων θα είναι ακόμη μικρότερες από αυτές που σήμερα υπολογίζονται.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση σημείωσε ότι το κόστος για όλους τους δήμους είναι γνωστό με μοναδικό άγνωστο αυτό που θα προκύψει από την λειτουργία των ΣΜΑ. «Ο Δήμος Ιωαννιτών με βάση την πρόταση του ΦΟΔΣΑ θα είναι αυτός που θα επιχορηγεί τους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου», σημείωσε ενώ τόνισε ότι δεν προκύπτει από τη νομοθεσία ενιαία τιμολόγηση.

Μέχρι στιγμής από τους οκτώ δήμους του Νομού Ιωαννίνων κανένας δεν έχει δώσει πράσινο φως στην τιμολογιακή πολιτική, σημείωσε ο κ. Πλιάκος και ζήτησε μελέτη κόστους- οφέλους για κάθε δήμο.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι η αρχική εισήγηση του ΦΟΔΣΑ, αυτή που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο αιφνιδίασε τους περισσότερους δήμους του Νομού Ιωαννίνων.

«Είπαμε εξ αρχής ότι οι λειτουργικές δαπάνες του ΦΟΔΣΑ πρέπει να μειωθούν και όχι μόνο για το 2020 αλλά σε βάθος χρόνου. Τα λειτουργικά έξοδα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό. Παράλληλα να βελτιώσουμε την εικόνα της καθαριότητας, να αυξήσουμε την ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες» τόνισε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του κόστους.

Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής. Θετική ψήφο έδωσαν οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ