Δηλώσεις εισοδήματος: Παράταση στην έκπτωση φόρου  και τον Αύγουστο

forologiki di17

«Ουρανοκατέβατα έσοδα» μισό δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους εισοδήματος και 1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ δίνουν νέα ώθηση στην κυβέρνηση, για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Άμεσα πάντως, αυτό αναμένεται να φανεί με δύο τρόπους:

1. «Ανάσα» για ακόμα ένα μήνα, σε όσους θέλουν μην πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο, αλλά και να μη χάσουν την έκπτωση 3% για ολική εξόφληση του φόρους τον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση υποβολής Ε1 σχεδιάζεται να επεκταθεί και στη δυνατότητα έκπτωσης με εφάπαξ πληρωμή, ακόμα και μετά τη διορία που τυπικά λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Είναι εντυπωσιακό ότι με βάση τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου έκλεισε με υπέρβαση εισπράξεων από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά… 483 εκατ. ευρώ (!) ή 11% πάνω από το αναμενόμενο. Και αυτό έχει τετραπλή εξήγηση:

υποχρεωτικές αυξήσεις «δια νόμου» σε όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό: κάποιοι πλέον έπαψαν να είναι εντελώς αφορολόγητοι και τους γίνεται παρακράτηση λίγων ευρώ κάθε μήνα.

αυξήσεις αποδοχών και για αμειβόμενους με μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο: η μηνιαία παρακράτηση και απόδοση φόρου εισοδήματος αυξήθηκε

αύξηση της απασχόλησης: προστέθηκαν (ή δηλώθηκαν) περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι ενώ πριν έμεναν αφορολόγητοι

πολλοί έσπευσαν να πληρώσουν «μια και έξω» αντί σε δόσεις τον φόρο εισοδήματος: από τα 2,1 δισ. πρόσθετων φόρων που βεβαιώθηκαν ως εχτές προκαταβλήθηκαν ήδη πάνω από το 30%. Η δυνατότητα που είχαν ως τώρα για εφάπαξ εξόφληση εξετάζεται να παραταθεί – σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών – ώστε να ισχύσει και για όσους κάνουν δήλωση και πληρωμή εντός της νέας διορίας (30 και 31 Αυγούστου αντίστοιχα). Η σχετική απόφαση για το τι ακριβώς θα ισχύσει τελικά, αναμένεται να ληφθεί έως την Πέμπτη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Παρασκευή λήγει η υφιστάμενη διορία.

2. Fuel pass 2: Κάλυψη για να μη χάσουν το επίδομα και σε όσους υποβάλουν δήλωση τον Αύγουστο, με βάση την παράταση που δόθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι το εισοδηματικό κριτήριο σχεδιάζεται να κριθεί με βάση τις φετινές δηλώσεις για τα περσινά εισοδήματα.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει ως την Παρασκευή ή το Σαββατοκύριακο, που κανονικά θα είχαν υποβάλει όλοι τις δηλώσεις, αν δεν είχε δοθεί παράταση. Πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες να ξεκαθαριστεί αν θα ισχύσει τελικά το προπέρσινο εισόδημα ως κριτήριο ή, διαφορετικά αν μπορεί να μείνει ανοικτή η πλατφόρμα Fuel Pass 2 έως τέλη Αυγούστου ώστε τελικά να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο το επίδομα όσοι κάνουν χρήση της παράτασης.

Τα «καλά νέα» είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εισπράξει συνολικά 985 εκατ. ευρώ παραπάνω ΦΠΑ από όσο υπολόγιζε στο α΄ εξάμηνο. Τα «κακά νέα» είναι ότι τα αυξημένα προέρχονται από την ακρίβεια. Ειδικά στα καύσιμα όμως, όπου εισπράχθηκαν 216 εκατομμύρια ως επιπλέον ΦΠΑ, η υπέρβαση φτάνει στο 22% -έναντι υπέρβασης 769 εκατομμυρίων ή 11% σε ΦΠΑ από όλα τα άλλα είδη της αγοράς.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα καύσιμα δηλαδή είναι υπερδιπλάσιο, ειδικά μάλιστα όταν καταγράφεται «βουτιά» της κατανάλωσης, εξαιτίας της οποίας το δημόσιο χάνει από Ειδικό Φόρο Καυσίμων 149 εκατομμύρια ευρώ ή 7% ολιγότερα από όσα προβλεπόταν να έχουν πουληθεί.

Για να ενισχύσει συνεπώς η κυβέρνηση τις πεσμένες -λόγω ακρίβειας- πωλήσεις καυσίμων, από τις οποίες πλήττεται και η αγορά και η απασχόληση αλλά και τα κρατικά ταμεία, ψάχνει τρόπο για να μη χάσουν την επιδότηση και εκείνοι που θα υποβάλουν σε ένα μήνα τις φορολογικές δηλώσεις τους. Αλλά δεδομένου ότι επείγει να δοθεί μέσα στο καλοκαίρι το επίδομα –καθώς καλύπτει το τρίμηνο Ιούλιο έως Σεπτέμβριο- δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί με ποιο τρόπο τελικά δεν θα κινδυνεύσουν να αποκλειστούν όσοι υποβάλουν Ε1 μέχρι 30 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ