Διαψεύδει το Λιμεναρχείο θαλάσσια ρύπανση

ionioΔιαψεύδει κάθε ενδεχόμενο ρύπανσης το Λιμεναρχείο Πρέβεζας από την προσάραξη του ρωσικού φορτηγού στον Παντοκράτορα. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή δόθηκε από τον εντοπισμό γερακίνας που ήταν «λουσμένη» στο πετρέλαιο και τον θόρυβο που ακολούθησε.

Το λιμεναρχείο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν διαπιστώνεται καμία ρύπανση από το πλοίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις και δημοσιεύματα στον τύπο , τα οποία εμφάνιζαν μία γερακίνα πετρελαιωμένη, με ταυτόχρονη αναφορά – και ως συνέπεια αυτού – στο ναυτικό ατύχημα, που συνέβη τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή του Παντοκράτορα Πρέβεζας.

Εάν και η Υπηρεσία μας διαβεβαίωσε αρχικώς ότι δεν παρατηρήθηκε ρύπανση , μετά το πρόσφατο δημοσίευμα κρίθηκε απαραίτητο να επαναδιατυπώσουμε τις διαβεβαιώσεις αυτές προκειμένου το ναυτικό ατύχημα να πάψει να εμφανίζεται σαν εστία ρύπανσης η οποία είχε μάλιστα σαν αποτέλεσμα ένα μη θαλασσοπούλι να βρεθεί να φέρει σε τμήμα του σώματός του πετρέλαιο .

Επειδή η Υπηρεσία μας δεν ενημερώθηκε άμεσα για τον εντόπισμό του, οι βαθμοφόροι της δεν έχουν ιδία αίσθηση του γεγονότος. Στις εικόνες όμως που παρουσίαζαν τα παραπάνω δημοσιεύματα , εμφανιζόταν ένα είδος γερακιού να φέρει στο σώμα του ένα κολλώδες υλικό που προσομοίαζε με ένα είδος πετρελαίου (πιθανόν αργό ) που δεν υπήρχε όμως πάνω στο συγκεκριμένο πλοίο.

Από την εμπειρία των Λιμενικών Αρχών σε περιστατικά εμφάνισης τέτοιου είδους πετρελαίου σε ακτές, από ναυτικά ατυχήματα σε πλοία που έφεραν κυρίως ως φορτίο αργό πετρέλαιο , οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος ήταν τεράστιες .

Από την πρώτη στιγμή φροντίσαμε στο σημείο του ατυχήματος , για την αποτροπή τυχόν διαφυγής πετρελαιοειδών , να τοποθετηθούν – προληπτικά – ειδικά προστατευτικά υλικά (φράγματα). Αμέσως μετά το ναυτικό ατύχημα, αλλά και μετά την επικράτηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βαθμοφόροι της Υπηρεσίας επιθεώρησαν τις όμορες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές για την περίπτωση εμφάνισης ρύπανσης που να προκλήθηκε από το ναυτικό ατύχημα , με αρνητικά αποτελέσματα. Το συντομότερο δυνατό πραγματοποιήθηκε η μετάγγιση των πετρελαιοειδών σε άλλο πλοίο που ήρθε στην περιοχή.

Παραμένουμε στη διάθεση του οποιοδήποτε φορέα το επιθυμεί για τη διενέργεια ελέγχου από κοινού, σε περιοχές που γειτνιάζουν με το σημείο του ατυχήματος για τον εντοπισμό ή όχι της παραπάνω ουσίας, ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα η κοινή γνώμη για να πάψει φημολογία για την πρόκληση ρύπανσης από το ναυτικό ατύχημα που θα επηρεάσει τον Αμβρακικό κόλπο .

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την ημερομηνία του ατυχήματος ουδέποτε αναφέρθηκε από πολίτες περιστατικό εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή, η οποία να θεωρηθεί ως απόρροια του ναυτικού ατυχήματος. “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ