Διαμαρτυρίες και στο Χατζηκώστα για το καθηκοντολόγιο

xatzikosta new

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν την Παρασκευή στις δώδεκα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χατζηκώστα διαμαρτυρόμενοι για το καθηκοντολόγιο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του νόμου καθώς θεωρούν ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία για τους νοσηλευτές.

Όπως τονίζουν το καθηκοντολόγιο:                        

● διατηρεί και βαθαίνει την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών οι οποίοι εκτελούν πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή με πολύ χαμηλότερη αμοιβή από έναν νοσηλευτή και ταυτόχρονα τους υποβαθμίζει αναθέτοντας  επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»

● δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση κ.α. .). Είναι πρωτοφανές ότι καταργούνται δεξιότητες που περιέχονται στο πτυχίο με αντικειμενικά κριτήρια εκ των υστέρων!

● διαιωνίζει την πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και «βοηθούς» νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το διαίρει και βασίλευε ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την «αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει.»

Με τον τρόπο αυτό, της ανάθεσης, το αποτέλεσμα είναι, ένας ¨ βοηθός ¨ νοσηλευτή να εκτελεί πλήρη καθήκοντα νοσηλευτή και να πληρώνεται πολύ λιγότερα από έναν νοσηλευτή Τ.Ε-Π.Ε, εξασφαλίζοντας έτσι φθηνότερο εργατικό δυναμικό για τον εργοδότη. Αν δεν υπάρξει ανάθεση από τον προϊστάμενο του, ο Νοσηλευτής (Δ.Ε) μετατρέπεται σε απλό βοηθό χωρίς ουσιαστικές νοσηλευτικές δεξιότητες. Πολύ απλά μετατρέπεται σε ένα «εργαλείο» πολλαπλών ταχυτήτων ανάλογα με τις εντολές που θα δεχθεί από τον προϊστάμενο του και όχι ανάλογα με τις δεξιότητες και το αντίστοιχο επιστημονικό υπόβαθρο που έχει διδαχτεί στις σχολές Δ.Ε Ενώ οι ίδιοι  που αφαιρούν κάθε επαγγελματικό δικαίωμα από τους ΔΕ νοσηλευτές , όταν παρουσιάζουν την στελέχωση  κλινικών σε ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ συμπεριλαμβάνουν τους «βοηθούς» ισότιμα με τους νοσηλευτές.

Επιπλέον αυξάνεται η κλινική και νομική ευθύνη αλλά και η εντατικοποίηση του «αναθέτοντα» νοσηλευτή, ο οποίος χρεώνεται τον έλεγχο και την ευθύνη για πράξεις άλλων, τους οποίους μάλιστα οφείλει να αξιολογεί για την επάρκεια τους καθημερινά!!! Είναι πιθανό στο μέλλον να αφαιρεθούν δεξιότητες, ευθύνες και επίπεδα επιστημονικών γνώσεων που περιέχονται και στο πτυχίο ενός Τ.Ε. Νοσηλευτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ