Δεύτερη θέση στη χώρα για την Ήπειρο στο προσδόκιμο ζωής!

xeria

Η Ήπειρος έχει το δεύτερο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Μπορεί η περιοχή να αντιμετωπίζει ακόμη αρκετά και σοβαρά προβλήματα, να έχει δεκάδες χωριά σχεδόν ερημωμένα και με κενά στις βασικές υποδομές, οι Ηπειρώτες όμως αποδεικνύονται… γερά κόκκαλα!

Το προσδόκιμο ζωής λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat και αφορούν στο 2021 φτάνει στα 82,6 έτη ενώ την πρωτιά για την χώρα μας έχει το Βόρειο Αιγαίο.

Σε σχέση ωστόσο με την προηγούμενη έκθεση της Eurostat το προσδόκιμο στην Ήπειρο μειώθηκε κατά ένα περίπου χρόνο καθώς ήταν 83,5 έτη, το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες είναι: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα 79,3 έτη όσο και για την Κεντρική Μακεδονία, για την Δυτική Μακεδονία τα 80,7 για την Θεσσαλία τα 80 έτη, για την Δυτική Ελλάδα τα 80,3 για τη Στερεά Ελλάδα τα 80,5 για τα Ιόνια Νησιά τα 80,7 για την Πελοπόννησο τα 80,8 για την Κρήτη τα 81,7, για το Νότιο Αιγαίο τα 81,6 και για το Βόρειο Αιγαίο τα 83,1 έτη.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής έχουν περιφέρειες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας με την πρωτιά να κατέχει η Μαδρίτη καθώς φτάνει στα 85,4 έτη.

Οι περιφέρειες με το χαμηλότερο προσδόκιμο είναι όλες στη Βουλγαρία όπου ο μέσος όρος πέφτει στα 69,7 έτη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2019 το προσδόκιμο ζωής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε από τα 81,3 έτη στα 80,4 κάτι που όπως σημειώνει η Eurostat πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θνησιμότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ