Δεύτερη απόπειρα για τον δακτύλιο

Στην υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)» προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε μία βδομάδα πριν τις εκλογές.

Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της δημοτικής αρχής να εντάξει τον συγκεκριμένο δρόμο στο ΕΣΠΑ καθώς η πρώτη απέβη άκαρπη μετά την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Η Δημοτική Αρχή τώρα δεσμεύεται ότι συμπλήρωσε την μελέτη αυτή και καταθέτει εκ νέου το αίτημα για την χρηματοδότηση.

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας συνδέει το Κέντρο στο νότιο άκρο της πόλης (οδός Βογιάννου) μέσω της Λεωφόρου Γεννηματά, της Λεωφόρου Ιωνίας, της Λεωφόρου Ειρήνης μεταξύ των οικισμών Ανατολής-Κατσικά και  μιας προτεινόμενης περιαστικής οδού στο νότιο όριο του οικισμού Ανατολής, με την  Οδό Ιωαννίνων στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου.

Το οδικό δίκτυο ολοκληρώνει τη σύνδεσή του με την Εθνική Οδό μέσω του υπολειπόμενου τμήματος της οδού Ιωαννίνων, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας:

  • της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας
  • της οδού Ιωαννίνων (Ανατολή)
  • της Οδού 3η2 Σεπτεμβρίου (Κατσικά)

Το οδικό δίκτυο ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της Λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο με την οδό Ιωαννίνων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολής. Έχει συνολικό μήκος 4.360,00 μ περίπου.

Στο μεγαλύτερο μήκος της ταυτίζεται με τις ήδη διανοιγμένες οδούς των ρυμοτομικών σχεδίων Ιωαννίνων, Ανατολής και Παμβώτιδας(οδός Γεννηματά και Λεωφόροι Ιωνίας, Ειρήνης). Η αρτηρία σε όλα τα τμήματά της αποτελείται από δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Το πλάτος της κάθε λωρίδας κυκλοφορίας ανέρχεται σε 3,25μ.

Το έργο αποτελείται από 8 αρτηρίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται 8 σύγχρονοι ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι (Round About).

Η πρόταση του Δήμου περιλαμβάνει τρία υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 27.336.070,75€ και συγκεκριμένα:

1) Το  κύριο  υποέργο  με  τίτλο  «Ολοκλήρωση  μεγάλου  δακτυλίου  πόλης  Ιωαννίνων  (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου» με προϋπολογισμό: 24.790.000,00€.

2)  Το υποέργο με τίτλο: «Απαλλοτριώσεις» με εκτιμώμενο προϋπολογισμό: 2.400.000,00€

3) Το υποέργο με τίτλο «Μετατόπιση Δικτύων Αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ», με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 146.070,75€.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που εγείρουν εμπόδια υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις ορισμένων για σύνδεση του έργου με την Κενάν Μεσαρέ είναι εντελώς λάθος γιατί με αυτό το σκεπτικό όλες οι οδοί συνδέονται ή θα συνδεθούν μεταξύ τους και με μελλοντικά έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ