Δεν τους ενθουσιάζει η ιδέα για ΣΔΙΤ στα απορρίμματα

PEDΗ πρόθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να προχωρήσει στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η οποία παρουσιάστηκε στους προέδρους των Φορέων Διαχείρισης που με την σειρά τους την ανέλυσαν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, δεν φάνηκε να ενθουσιάζει τους αιρετούς της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Η πρόταση για τη μονάδα, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για τη μορφή διαχείρισης, όμως εκτοξεύει στα ύψη το κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η ενημέρωση στη συνεδρίαση της ΠΕΔ έγινε από τους προέδρους των Φορέων Θωμά Μπέγκα, Στάθη Γιαννούλη και Θανάση Λιόλιο. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κατά τη συνάντηση που είχαν με την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, ενημερώθηκαν ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει το έργο με ΣΔΙΤ και με μία επένδυση που θα ανέρχεται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πρόεδροι των Φορέων καλούνται να απαντήσουν άμεσα και να προχωρήσουν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Οι ίδιοι υπολόγισαν ότι το κόστος για τους δήμους θα είναι εξαιρετικά υψηλό και ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλεγεί μπορεί να είναι ακόμη και τριπλάσιο από αυτό που πληρώνουν σήμερα στους ΧΥΤΑ.

Οι δήμαρχοι δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται από την εξέλιξη αυτή, μάλιστα κάποιοι δυσανασχετούν από τον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει η Περιφέρεια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων .

Στην ΠΕΔ δεν ελήφθη απόφαση, άλλωστε δεν ήταν αυτό το ζητούμενο, επισημάνθηκε όμως η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύσταση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης αλλά και η ανάγκη μιας ειδικής συνεδρίασης με μοναδικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ