Δεν εγκρίνεται η μετακίνηση του υποσταθμού Ελεούσας

deiΤο θέμα της μεταφοράς του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ελεούσα έφερε και πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, μετά τη νέα απόφαση που είχε λάβει γα το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας.

Στην απάντησή του (αρ. πρωτ. 6887Β/2012) ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπει απλώς σε υπηρεσιακό έγγραφο, που αναφέρει ότι: «… για οποιαδήποτε μετατόπιση των υφιστάμενων υποσταθμών … αρμόδια είναι η ΔΕΗ ΑΕ».

Δηλαδή ο Υπουργός δηλώνει αναρμόδιος (!) και καλύπτεται πίσω από την άποψη ενός υπηρεσιακού παράγοντα.

Όπως όμως προκύπτει από την επιστολή του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ, έγγραφο υπ’ αρ. 18664/28.12.2011) που επισυνάπτεται στην απάντηση του Υπουργού, η μετεγκατάσταση του υποσταθμού δεν έχει περιληφθεί στην εγκεκριμένη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος «Μελέτη ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς της περιόδου 2010 – 2014»!

Ουσιαστικά ο ΔΕΣΜΗΕ «ξεσκεπάζει» τον Υπουργό, ο οποίος έχει εγκρίνει την μη μεταφορά του υποσταθμού και στην απάντησή του προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τις Υπηρεσίες.

Επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι, εάν είχε θεσμοθετηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, που ουδείς γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται τα τελευταία 2 ½ χρόνια, στο οποίο ρητώς προβλέπαμε την απομάκρυνση του υποσταθμού, θα είχε λυθεί το θέμα, καθώς ο υποσταθμός δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως επισημαίνεται στο υπ’ αρ. πρ. 206145/21.12.2011 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζω ότι την ίδια απάντηση, ότι «η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι υπό εξέλιξη» μου είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και πριν από επτά (7) μήνες, τον Ιούνιο του 2011!

Δυστυχώς πλέον, στο άλλοτε κραταιό ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά, παρ’ ότι όλη η ηγεσία του ανήκει στην «αριστερά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ