Με σύνθημα «Λιμάνια ειρήνης και φιλίας των λαών, όχι βάσεις των ιμπεριαλιστών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας κινητοποίησης των λιμενεργατών.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργατικά σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Άρτας, εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΔΕΔΥ, καθώς και συνταξιουχικά σωματεία της Θεσπρωτίας. Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν επίσης σωματεία και σύλλογοι από τα Ιωάννινα.
Το βασικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν να μη χρησιμοποιούνται τα λιμάνια για τη μεταφορά πολεμικού υλικού και στρατευμάτων προς εμπόλεμες περιοχές. Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας εξέφρασε την αντίθεσή του στην εμπλοκή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας Οδού σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς, υποστηρίζοντας ότι οι δημόσιες και μεταφορικές υποδομές πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, Θοδωρής Παπαγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Καλύβας εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Άρτας και εργατικών σωματείων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και ο βουλευτής Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος.
Παράλληλα με το αντιπολεμικό περιεχόμενο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι έθεσαν αιτήματα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
«Ηγουμενίτσα, λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να τραγουδούν τη «Διεθνή».
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας επισκέφθηκε Ιταλούς ναυτεργάτες που βρίσκονταν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας δράσης.
Οι διοργανωτές έδωσαν, τέλος, ραντεβού για την πανελλαδική πανεργατική απεργία της 25ης Νοεμβρίου, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προετοιμασία της.