Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά σκοτώνονται στο Ιόνιο

ARGYROPELEKANOSΦτάνουν εξαντλημένα από την υποσαχάρια Αφρική για να ξαποστάσουν στο Ιόνιο, πυροβολούνται όμως ανεξέλεγκτα από τους λαθροθήρες, που δεν λένε να εγκαταλείψουν το παράνομο σπορ στην περιοχή. Περισσότερα από 200.000 τρυγόνια -ο πιο δημοφιλής στόχος – πέφτουν νεκρά κάθε άνοιξη μαζί με ερωδιούς, συκοφάγους και σπάνια αρπακτικά.

Με τον πληθυσμός των τρυγονιών στην Ελλάδα να εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 20% από το 1990, και το πρόβλημα να παραμένει έντονο και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης. οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκινούν νέα εκστρατεία ενημέρωσης. 

Η καμπάνια «Το ταξίδι είναι ζωή» επιχειρεί να αναδείξει τους κινδύνους κατά τη μεταναστευτική περίοδο και εστιάζει στις τρεις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης όπου η λαθροθηρία είναι έντονη κατά τη μετανάστευση: τα Ιόνια νησιά, τη νοτιοδυτική Σαρδηνία, τις επαρχίες της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας. «Θεωρούμε σημαντικό να ενημερωθούν οι κυνηγοί (παράνομοι και μη), τα παιδιά και οι αρχές φύλαξης ότι τα Ιόνια νησιά αποτελούν ένα κεντρικό μεταναστευτικό σταθμό πάνω στον Κεντρικό Ευρασιατικό-Αφρικανικό μεταναστευτικό διάδρομο» λέει η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία συμμετέχει στην εκστρατεία.

 

Στην περιοχή του Ιουνίου, το παράνομο κυνήγι στη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου παραμένει δημοφιλές σε Ζάκυνθο, Στροφάδια, Κέρκυρα, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς.

Τα Στροφάδια είναι η πρώτη στεριά που συναντούν τα πουλιά κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Εκεί σταθμεύουν για λίγες ημέρες προκειμένου να πάρουν δυνάμεις για το ταξίδι τους προς το βορρά.

Ο συντονισμένες προσπάθειες της θηροφυλακής, του Λιμεναρχείου και του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής, έφεραν αποτέλεσμα και η λαθροθηρία έχει σταματήσει στα Στροφάδια εδώ και επτά χρόνια. Στη Ζάκυνθο όμως, τα πόστα των λαθροκυνηγών παραμένουν περίπου στα 500.

Στους Παξούς και τους Οθωνούς φτάνουν τα 300, και μάλιστα νοικιάζονται έως και 5.000 ευρώ για 2 εβδομάδες, συντηρώντας μια τοπική παραοικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ