Χριστουγεννιάτικο χωριό και στην Άρτα

artaΣτην κεντρική πλατεία της Άρτας στήθηκε από το Δήμο Αρταίων το χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο ήρθε για να προσθέσει χριστουγεννιάτικο χρώμα στη διάθεσή μας, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους για να νιώσουν το χαρούμενο πνεύμα των γιορτών. Ο στόχος του χριστουγεννιάτικου χωριού είναι διττός: να αλλάξει την ψυχολογία των πολιτών και να τονώσει την αγοραστική κίνηση σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα θα γίνει το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο θα συνοδευτεί από διάφορα δρώμενα.

Η φάτνη του Χριστού, ο Αη-Βασίλης με τη ζεστή αγκαλιά του και τα δώρα του, μανιταρόσπιτα, νεράιδες, ξωτικά βγαλμένα από τον κόσμο του παραμυθιού, συνθέτουν μια χαρούμενη εορταστική νότα στο κέντρο της πόλης. Το χριστουγεννιάτικο χωριό είναι μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος, η οποία συνεπικουρείται από τον ίδιο και έγινε με ελάχιστο κόστος, σχεδόν μηδαμινό.
«Μέσα σ’ αυτή την κρίση προσπαθούμε να δώσουμε στον Αρτινό πολίτη μια νότα αισιοδοξίας, να θυμηθούμε μικροί και μεγάλοι ότι αυτές οι άγιες μέρες είναι μέρες ελπίδας, χαράς και ότι κάθε προσπάθεια, μιας και κάνουμε και εμείς πρώτη φορά την προσπάθειά μας, μπορεί να ευοδωθεί εφόσον υπάρχει θέληση και δυνατότητα από μεριάς μας να το πετύχουμε, να βάλουμε δηλαδή στόχους. Έτσι κι εμείς σαν Δήμος Αρταίων φέτος βάλαμε ένα στόχο, θα έλεγα μεγαλόπνοο για τη συνέχεια, αυτό το χριστουγεννιάτικο χωριό να γίνει θεσμός, να γίνει πιο πλούσιο, να προσελκύσει επισκέπτες. Αν μην λέμε ότι πάμε σε κάποια άλλη πόλη, θα λέμε από δω και πέρα πάμε Άρτα. Από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε απ’ όλους τους συνδημότες, ειδικά από τους λιλιπούτειους φίλους μας οι οποίοι το είδαν σαν κάτι καινούργιο, μετουσιώθηκε το παραμύθι, η φαντασία τους οργίασε. Εκείνο που προσπαθήσαμε να πετύχουμε επιπλέον είναι να δώσουμε και μια δυναμική στην αγορά. Και γι’ αυτό το λόγο μέσα σ’ αυτό το χώρο θα στεγαστούν τοπικοί έμποροι και παραγωγοί, θα βάλουν την πραμάτεια τους που λέμε, θα έχουν πολύ μικρές τιμές, παράλληλα θα αναδείξουμε και τα τοπικά μας προϊόντα. Αυτά είναι ουσιαστικά ό,τι παράγεται απ’ το πορτοκάλι, ό,τι παράγεται απ’ τη μέλισσα, τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα κλπ.».

Η ανταπόκριση από τους τοπικούς παραγωγούς και εμπόρους ήταν πολύ μεγάλη αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί ανέφερε ο κ. Γέμος. «Στην αρχή ήταν πολύ δειλοί απέναντί μας γιατί δεν ξέρανε ακριβώς τι θα κάνουμε. Στη συνέχεια νιώσανε ότι κάτι καινούργιο γίνεται και βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε γιατί φοβηθήκαμε να πούμε την αλήθεια, μήπως δεν έχουμε ανταπόκριση και παραγγείλαμε λίγα σπιτάκια, 6-7 τον αριθμό. Αυτά τα παραχωρούμε εντελώς δωρεάν στους τοπικούς εμπόρους, και το ρεύμα και το χώρο. Και βάλαμε ένα κίνητρο, όποιος κάνει το καλύτερο σπιτάκι, το πιο όμορφο, αν του χρόνου μπει κάποια συνεισφορά, αυτός ο οποίος θα πάρει το βραβείο θα είναι και πάλι του χρόνου δωρεάν. Έχω μάθει ότι σε πολλές άλλες πόλεις γίνεται κάτι παραπλήσιο αλλά εκεί μπαίνει πολύ το εμπορικό στοιχείο. Εμείς σαν Δήμος Αρταίων και ειδικά με εντολή του δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη προσπαθήσαμε να μην δημιουργήσουμε ένα παζάρι, ένα εμπόριο. Ακόμα και στα παιχνίδια του Λούνα Παρκ που έχουμε βάλει εδώ η τιμή θα είναι απ’ ότι ήταν στην Εμποροπανήγυρη. Καλούμε όλους τους Αρτινούς, όλα τα Αρτινόπουλα πρώτα απ’ όλα αλλά και απ’ τις γύρω περιοχές να έρθουν. Την Τρίτη ο Δήμαρχος θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Παράλληλα θα υπάρχουν κάποια δρώμενα πέρα από την παιδική χορωδία του «Μακρυγιάννη» και τη Φιλαρμονική του «Σκουφά». Θα θέλαμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό. Αυτό το αφήνουμε ως έκπληξη».

Στην αίθουσα του δημοτικού καταστήματος «Βυζάντιο», υπάρχει μια ζεστή γωνιά για τον Αη-Βασίλη, ο οποίος για δύο ώρες κάθε μέρα (12μ.μ.-2μ.μ.), θα υποδέχεται τα παιδιά. Παράλληλα μέσα στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος και εργαστήριο του Αη-Βασίλη που θα μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίζουν και να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές. Απ’ το χριστουγεννιάτικο χωριό θα εκπέμπει και ραδιοφωνικός μουσικός σταθμός ο οποίος θα στέλνει τις ευχές στον κόσμο.

Προτού ολοκληρωθεί το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου χωριού, δυστυχώς, σημειώθηκαν βανδαλισμοί. Την Παρασκευή το βράδυ άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε δύο σπιτάκια του κάστρου, τις οποίες ο Δήμος Αρταίων απεκατέστησε αμέσως ενώ πλέον υπάρχει και φύλακας ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος καταδίκασε αυτά τα φαινόμενα λέγοντας: «Η Άρτα υποφέρει από βανδαλισμούς. Δυστυχώς χτύπησε και το χριστουγεννιάτικο χωριό αυτή η νοοτροπία κάποιων ανεγκέφαλων θα έλεγα. Ας βγάλουν το θυμό τους ή τη δυναμική που έχουν σε κάτι πιο παραγωγικό και τους καλώ να αγαπήσουν την Άρτα και όχι μόνο το χριστουγεννιάτικο χωριό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, επισκευάσαμε αυτά τα σπιτάκια όπως βλέπετε, θα τα ξαναεπισκευάσουμε αν χρειαστεί αλλά θερμή παράκληση, ας ρίξουν κάπου αλλού το θυμό τους. Έχουμε βάλει φύλακες-οι οποίοι είναι εθελοντές-και το πρωί και το βράδυ έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ